Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Când a apărut sintagma "Război Rece"

E oficial! 76, 6 la sută din ruşi l-au ales pe Vladimir Putin preşedintele, adică 56 de milioane de oameni. Niciodată în ultimii 30 de ani relaţia Rusiei cu Occidentul nu a fost la un nivel atât de jos. Scandalul spionului otrăvit cu o neurotoxinaă de fabricaţie sovietică pe teritoriul Marii Britanii a trezit spaima unui nou război rece. Termenul de război rece a apărut în epoca postbelică, atunci când planul de reconstruire a Europei i-a divizat pe aliaţi.

După război, Roosvelt, Churchil şi Stalin ajunseseră la un acord pentru Europa postbelică menit să grăbească sfârşitul conflictului din Pacific.

Conferinţa de la Yalta a reaşezat sferele de influenţă. Iniţial, a fost privită ca un succes, ulterior, conferinţa de la Yalta a fost văzută ca un  moment în care Statele Unite au cedat prea multă influenţă sovieticilor şi asta a dus la războiul rece. Noţiunea de Război Rece a fost prezentată pentru prima oară de finanţistul american Bernard Baruch şi a fost preluată imediat de un comentator politic.

Descria starea de ostilitate internaţională dintre două ţări. Alţi experţi îi atribuie fraza nuvelistului George Orwell, autorul romanului 1984 scris în 1948.

În acelaşi an, preşedintele Truman, a folosit fraza într-un discurs rostit în faţa studenţilor

O bună parte a Războiului Rece s-a purtat în spaţiu.

Lansarea cu succes, în octombrie 1957 a primului satelit artificial, Sputnik a marcat intrarea în era spaţială şi cursa dintre americani şi sovietici. China şi URSS deveneau pentru Occident o ameninţare comunistă din ce în ce mai mare.

Războiul Rece ajunge la apogeu la începutul anilor 60. Liderul soviectic Nikita Hrusciov s-a intâlnit cu preşedintele John F Kennedy la Viena în 1961. Acesta din urmă a fost copleşit de Hrusciov care i-a cerut să accepte un acord de reunificare a Germaniei în termenii inacceptabili pentru Statele Unite.

Două luni mai târziu după acest summit eşuat începe ridicarea Zidului Berlinului.

Mulţi au încercat să treacă, într-o primă fază de sârma ghimpată care delimita sectorul comunist de lumea liberă. Unii au reuşit, alţii au fost prinşi şi ucişi.

În 1963 , preşedintele Kennedy, în faţa unei mulţimi de berlinezi care -l priveau pe tânarul lider de la Casa Albă cu speranţă, transforma Germania dintr-un fost duşman, într-un aliat şi prieten. Le-a spus berlinezilor că lupta lor pentru libertate este lupta întregii lumii libere.

Aproape 10 ani mai târziu, Richard Nixon era primul preşedinte american în exerciţiu care făcea o vizită oficială la Moscova. Timp de o săptămână a avut întâlniri cu liderul sovietic Leonid Brejnev.

Similare
RECOMANDĂRI