Ce se întâmplă cu deputaţii care nu respectă regimul de autoizolare
Vizualizari:

Ce se întâmplă cu deputaţii care nu respectă regimul de autoizolare

Dispoziţia cu privire la stabilirea regimului de autoizolare la domiciliu a deputaţilor  Parlamentului de legislatura a X-a, emisă pe 22 mai, are mai mult caracter de organizare a activităţii Parlamentului. Într-un comentariu pentru IPN, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea, a declarat că dispoziţiile speakerului sunt obligatorii pentru deputaţi, altceva este dacă ei le respectă sau nu. Cert este că, atât timp cât dispoziţia este în vigoare, întâlniri fizice ale deputaţilor în comisii sau în plen nu vor avea loc.

Deputaţii cărora li s-a confirmat prezenţa virusului trebuie să respecte regulile de autoizolare, în caz contrar ei sunt pasibili de răspundere, inclusiv penală, pentru răspândirea bolii contagioase, chiar dacă sunt deputaţi şi au imunitate parlamentară.

„Se vine, se depune sesizarea, se ridică imunitatea şi se merge mai departe. Dar asta se va întâmpla nu pentru că este dispoziţia speakerului în acest sens. Asta se va întâmpla deoarece, dacă persoana este testată pozitiv şi ştie despre asta, şi nu se autoizolează, aici e problema, este susceptibil de răspundere penală”, a precizat Vladislav Gribincea.

Potrivit dispoziţiei din 22 mai, deputaţii în Parlament sunt obligaţi să asigure respectarea regimului de autoizolare sub proprie răspundere şi să prezinte rezultatele testelor efectuate. Decizia vine după ce deputatul PDM, Eugeniu Nichiforciuc, a făcut COVID-19.
Similare
RECOMANDĂRI