Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cifrele Revoluţiei Române. Trei decenii de la evenimentele care au însângerat, dar au şi eliberat România

Au trecut trei decenii de la evenimentele care au însângerat dar, în acelaşi timp, au eliberat România. Românii se uită astăzi la acele momente care le-au marcat istoria recentă şi vieţile, şi încearcă să priceapă ce anume s-a întâmplat, de fapt, atunci. A fost nevoie de 30 de ani ca doasarul Revoluţiei Române să ajungă la judecată. Dosarul în care personaje ca Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu sunt acuzate de crime împotriva umanităţii. Aşa că rănile rămân deschise. Va avertizăm, urmează imagini şi informaţii cu un puternic impact emoţional.

Rozalia Popescu, avea 55 de ani în 17 decembrie 1989 atunci când a ieşit pe străzile Timişoarei să ceară "Libertate!" pentru toţi românii. Ea a fost prima victimă a Revoluţiei. Nu a fost împuşcată, ci a murit strivită de un TAB al Armatei care primise ordin să facă exact asta.

Apoi, Timişoara a mai plătit tribut peste 100 de morţi, până la data de 20 decembrie, când devine primul oraş liber de comunism din România.

A doua zi, în 21 decembrie, Bucureştiul si alte mari oraşe ale României se alătură, rând pe rând, revoltei timişorenilor. Pe 22 decembrie, la ora 12, Ceauşescu fuge cu un elicopter de pe acoperişul Comitetului Central. Seara, în jurul orei 18, încep să se audă din nou focuri de armă. În zilele următoare aveau să moară, în întreaga ţară, peste 1.000 de oameni. Diferite statistici mai arată că au fost în jur de 4.000 de răniţi şi peste 700 de persoane reţinute. 

23 decembrie 1989 a fost ziua cea mai sângeroasă a Revoluţiei: în întreaga ţară au murit atunci, 428 de persoane. Tot atunci a fost înregistrată şi cea mai tânără victimă: Vladimir Andronic avea doar o lună când viaţa i-a fost curmată de un glonţ care i-a străpuns pătuţul aflat într-un apartament de pe bulevardul bucureştean Ştirbei Vodă.

Evidenţele Parchetului General mai arată că numai în intervalul 22-30 decembrie au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuşe, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din populaţia României de atunci... Le-au căzut victime peste 2. 800 de oameni, morţi şi răniţi....

Odată cu sfârşitul cuplului Ceauşescu, pe 25 decembrie, focurile de armă încetează aproape total, dar continuă să se înregistreze victime, mai ales pe fondul consumului de alcool... Încă peste 100 de oameni au murit până la data de 30 decembrie.

Acum 30 de ani, România avea 4 milioane de membri ai partidului comunist ....
Similare
RECOMANDĂRI