Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cimitire închise de Paştele Blajinilor

Cimitirele din municipiul Chişinău rămân închise astăzi, duminică şi luni, când credincioşii ar fi trebuit să sărbătorească Paştile Blajinilor. Decizia a fost luată, în această dimineaţă, de Comisia Municipală Extraordinară de Sănătate Publică, pentru a preveni o explozie a cazurilor de contaminare cu noul coronavirus.

Anunţul că cimitirele din municipiului Chişinău vor fi închise de Paştile Blajinilor a fost făcut abia astăzi-dimineaţă de primarul Ion Ceban, pe pagina sa de Facebook.

„Această decizie este una corectă, în contextul în care numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus este în creştere. Vorbind statistic, doar în Cimitirul Sf. Lazăr din Chişinău sunt 280.000 de morminte. Dacă cel puţin câte o persoană vine la fiecare mormânt, atunci avem riscul de a fi creat un mare focar. (...) Plus, dacă cei prezenţi îşi vor împărţi pomeni, aşa cum este la noi la ortodocşi, riscul este extrem de mare”, a scris Ion Ceban pe Facebook.

Mulţi oameni au venit, totuşi, la cimitire, neştiind că vor găsi porţi închise şi patrule de poliţie.

Oamenii care au venit astăzi la cimitirul Sfântul Lazăr din Chişinău să cinstească memoria celor răposaţi au fost nevoiţi să facă cale întoarsă. Poarta era încuiată, iar acces pe teritoriul cimitirului aveau doar cei veniţi la ceremoniile funerare.

Nici cei care au venit să cureţe mormintele nu au fost lăsaţi să intre în cimitire.

Paştile Blajinilor, care se sărbătoreşte la o săptămână după Paşti, a fost amânat, anul acesta, din cauza pandemiei, pentru perioada 6-8 iunie. Dar autorităţile medicale au cerut ca sărbătoarea să nu mai aibă loc, pericolul de contaminare fiind foarte mare.

La Chişinău această decizie a fost luată abia azi-dimineaţă. Totodată, autorităţile municipale au anunţat că şi transportul public nu va circula astăzi, duminică şi luni.  
Similare
RECOMANDĂRI