Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cine sunt candidaţii la funcţia de Avocat al Poporului care au fost admişi la proba interviului

Şapte dintre candidaţii la funcţia de Avocat al Poporului au fost admişi la proba interviului. Decizia a fost luată de Comisia Parlamentară Specială care a stabilit şi data interviului, pe 31 ianuarie.

Prima pe listă este Violeta Gaşiţoi - avocată stabilită în SUA care a îmbrăţişat această meserie in 2008. Are diplomă de licenţă şi master în Drept, iar de curând a obţinut diploma de Administrarea Justiţiei, în SUA, California. Violeta Gaşiţoi a fost premiată de ONU pentru excelenţă în apărarea drepturilor victimelor discriminate pe bază de gen.

Următorul candidat la funcţia de Avocat la Poporului este Teodor Cârnaţ - profesor universitar la Facultate de Drept a Universităţii de Stat a Moldovei. El a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat din rândul profesorilor de drept, dar şi consilier municipal, în Chişinău. Teodor Cârnaţ este de profesie avocat, dar a mai deţinut şi poziţia de director al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului. Atât Violeta Gaşiţoi, cât şi Teodor Cârnaţ au participat şi anul trecut la concursul pentru funcţia de Avocat al Poporului.

Un alt pretendent este Ilie Rotaru. El este avocat şi are un cabinet în Iaşi, unde îşi desfăşoară activitatea. A fost conferenţiar universitar la catedra drept privat a Universităţii de Studii Europene din Moldova. În C.V.-ul său, Ilie Rotaru notează că, în perioada 1990-1993 a participat la elaborarea Constituţiei Republicii Moldova. El a avut şi statut de expert la tratativele privind statutul Armatei a 14, a Federaţiei Ruse, din regiunea transnistreană.
Al patrulea candidat este Emanoil Ploşniţa, fost membru al Consiliului Superior al Procurorilor în perioada 2019-2021. A fost preşedinte al Uniunii Avocaţilor. Anul trecut, Emanoil Ploşniţa a primit premiul Avram Iancu, de la Baroul Dolj al Uniunii Naţionale a Barourilor din România, pentru activitatea profesională merituoasă în apărarea profesiei de avocat.

Râvneşte la fotoliu de Avocat al Poporului şi Ceslav Panico, vice-director al Institutului de Reforme Penale, funcţie pe care o ocupă din 2012. A fost membru al Consiliului pentru Prevenirea Torturii pe lângă Oficiul Avocatului Poporului. În CV-ul său este notat că este jurist, reprezentant al societăţii civile, consultant şi expert. Panico este autorul a 80 de rapoarte privind monitorizarea respectării drepturilor persoanelor private de libertate în Republica Moldova.

Următorul admis la interviu e Alexandru Zubco - şeful Direcţiei Prevenirea Torturii din cadrul Oficiului Avocatul Poporului. Din 2021 este şi membru al Comisiei pentru Problemele Graţierii persoanelor condamnate pe lângă Preşedintele Republicii Moldova. Anterior, Zubco a fost jurist în cadrul Asociaţiei Promo-LEX. A fost şi manager de proiecte, consultant, expert şi formator şi are o experienţă de peste 14 ani în apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Cel de-al şaptelea candidat este Evghenii Goloşceapov. Din 2018, el a fost numit de Parlament ca membru al Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii. E şi consultant în domeniul drepturilor omului la Asociaţia Iniţiativa Pozitivă. A fost coordonator de programe în Justiţie şi drepturile omului în cadrul UNDP. În trecut, a fost director al Organizaţiei Amnesty International Moldova. Este cunoscut publicului larg ca militant pentru drepturile omului şi combaterea torturii.

Potrivit Regulamentului, cei 7 candidaţi la functia de Avocat al Poporului vor fi evaluaţi de Comisia specială. Doi dintre ei, ce vor obţine cel mai mare punctaj, vor fi prezentaţi plenului Parlamentului. Candidatul care va obţine votul majorităţii deputaţilor aleşi, va fi numit în funcţia de Avocat al Poporului.
Amintim că funcţia este vacantă după ce Natalia Moloşag şi-a dat demisia în urma unui scandal de conflict de interese.
Similare
RECOMANDĂRI