Circa 15.000 de puieţi de pomi fructiferi, fără acte de provenienţă, urmau să ajungă, din R. Moldova, pe piaţa din România
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Circa 15.000 de puieţi de pomi fructiferi, fără acte de provenienţă, urmau să ajungă, din R. Moldova, pe piaţa din România

Aproximativ 15 mii de puieţi de pomi fructiferi transportaţi fără acte de provenienţă şi un permis de conducere falsificat au fost subiectul încălcării legislaţiei frontaliere. Incidentele, consemnate în ultimele 24 de ore, sunt documentate de către angajaţii din cadrul Direcţiei regionale Sud.

Primul caz a fost înregistrat în dimineaţa zilei de 23 februarie. Echipa mobilă a Direcţiei regionale SUD, conform unor informaţii operative, au stopat, în apropierea de satul Giurgiuleşti două Mercedesuri Sprinter, cu numere de înmatriculare româneşti. În urma verificărilor mijloacelor de transport s-a stabilit că acestea transportă aproximativ 15 mii puieţi de pomi fructiferi de diferite soiuri, fără acte de provenienţă. Cele cinci persoane, aflate în microbuz, sunt locuitori ai raionului Căuşeni.

Bărbaţii au declarat că pomii au fost procuraţi de la proprietarul unei gospodării ţărăneşti, din r. Căuşeni. Ulterior prin intermediul unui cetăţean român, puieţii urmau să ajungă, prin mai multe tranşe , pe piaţa din România. Cazul a fost transmis organelor de competenţă pentru stabilirea tuturor circumstanţelor şi atragerea la răspundere.

Câteva ore mai târziu, în punctul de trecere Cahul, pe direcţia ieşire din Republica Moldova, s-a prezentat un mijloc de transport de model Chrysler Grand Voyager cu numere de înmatriculare moldoveneşti. În cadrul verificărilor de rigoare, asupra unui pasager s-a aplicat control adiţional, în urmă căruia s-a identificat un permis de conducere cu semne vădite de falsificare. Interogat, bărbatul, de 29 de ani, a recunoscut că permisul de conducere a fost perfectat cu ajutorul unor intermediari, cu trei ani în urmă. Moldoveanul, stabilit cu traiul în Belgia, utiliza acest document doar pe teritoriul Uniunii Europene.

Pe numele bărbatului a fost pornită o cauză penală pentru uz de fals în acte. Documentul urmează a fi transmis spre expertiza tehnico-judiciară. În cazul în care se dovedeşte vinovăţia persoanei, acesta riscă pedeapsă conform infracţiunii prevăzute de art. 361 al. 1 Cod Penal al RM.

Similare
RECOMANDĂRI