Circa 40% dintre localităţile din Basarabia au denumiri identice sau asemănătoare cu cele din România. Câţi „gemeni” peste Prut au unele localităţi din raionul Călăraşi
Sursa foto:expresul.md Vizualizari:

Circa 40% dintre localităţile din Basarabia au denumiri identice sau asemănătoare cu cele din România. Câţi „gemeni” peste Prut au unele localităţi din raionul Călăraşi

Circa 800 de localităţi din cele aproximativ 2.000 de aşezări umane din Basarabia, existente în prezent, adică 40 la sută, au denumiri identice sau asemănătoare cu peste 2.350 de aşezări de pe teritoriul actual al României, din numărul total de 13.500 de sate şi oraşe. 25 de localităţi din raionul Călăraşi au aceeaşi denumire ca şi localităţile din România, se arată într-un materiale realizat de expresul.md şi citat de radiochisinau.md.

Este vorba de localităţile: Buda, Căbăieşti, Frumoasa, Hîrjauca, Leordoaia, Mîndra, Novaci, Horodişte, Onişcani, Hîrbovăţ, Palanca, Păuleşti, Peticeni, Pîrjolteni, Pituşca, Podul Lung (comuna Sipoteni), Rădeni, Sadova, Săseni, Temeleuţi, Schinoasa, Seliştea Nouă, Ursari, Vălcineţ şi Vărzăreştii Noi.

Astfel, în România sunt 18 localităţi care poartă numele Buda. Iar Selişte îl găsim în număr de 15, în diverse judeţe.

Căbăieştiul călărăşean are 591 ani, iar cel român din judeţul Bihor – 781 de ani. Frumoasa este atribuit altor trei localităţi din judeţele Teleorman, Harghita şi Suceava. Numele Hîrjauca nu îl are nici o localitate din România, în schimb este o localitate din judeţul Vaslui care are numele Cârja şi o altă localitate din Bacău are denumirea de Hârja. Şi Leordoaia este un nume unic, în schimb în judeţul Dolj există o localitate numită Leordoasa, iar în judeţul Mureş este o localitate care are numele Leordeni.

Numele Mândra îl poartă  trei localităţi din judeţele Argeş, Braşov şi Sibiu. Novaci îl poartă două localităţi din judeţele Giurgiu şi Gorj. Numele Horodştea îl poartă două localităţi din Botoşani şi Iaşi. Numele de Onişcani îl poartă doar o singură localitate din Bacău. Numele de Gârbovăţ (Hîrbovăţ la Călăraşi) îl poartă două localităţi din Caraş-Severin şi Galaţi. Palanca o întâlnim în trei judeţe – Bacău, Giurgiu, Prahova. Numele de Păuleşti îl poartă cinci localităţi din România,  Rădeni în patru judeţe, iar Vâlcea (Vălcineţ în Călăraşi) – în trei judeţe. Câte o localitate din România portă numele Petecu (Peticeni), Pârjol (Pîrjolteni), Pituluşa (Pituşca), Podul Lung, Săseni, Temelia (Temeleuţi), Ursăreşti (Ursari), Vărzoroai, Vărzaru (Vărzăreştii Noi).

Iar numele Sadova şi Schineni (Schinoasa) îl găsim la două localităţi din două judeţe diferite.

Similare
RECOMANDĂRI