Comemorarea a 30 de ani de la Revoluţia română pe agenda ultimei sesiuni PE a anului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comemorarea a 30 de ani de la Revoluţia română pe agenda ultimei sesiuni PE a anului

Comemorarea a treizeci de ani de la Revoluţia din decembrie 1989 şi îmbunătăţirea bunăstării animalelor în timpul transportului se vor afla pe agenda ultimei sesiuni a Parlamentului European din acest an (16-19 decembrie), în cadrul căreia va avea loc şi decernarea Premiului Saharov pe 2019 şi o dezbatere privind statul de drept în Malta, după ultimele dezvăluiri legate de asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia.

Dezbaterea prilejuită de comemorarea a 30 de ani de la Revoluţia română din 1989 va avea loc luni seara, de la 18:00 ora României, fiind primul punct pe agenda sesiunii PE. Comisia Europeană va susţine o declaraţie în plen, urmată de intervenţii ale liderilor grupurilor politice din PE şi ale altor deputaţi.

În urma dezbaterii va fi adoptată o rezoluţie care va fi supusă la vot joi în Parlamentul European, la 13:00 ora României, informează PE într-un comunicat postat pe site-ul său.

Marţi seară, eurodeputaţii vor dezbate asupra măsurilor care trebuie luate atât la nivelul UE, cât şi la nivel naţional pentru a îmbunătăţi siguranţa şi bunăstarea animalelor transportate către ţări din afara UE.

Dezbaterea are loc ca urmare a accidentului din 24 noiembrie, când o navă de transport de mărfuri care se îndrepta spre Arabia Saudită a eşuat lângă portul românesc Midia, naufragiu care a dus la decesul majorităţii celor peste 14.000 de oi aflate la bord.

Marţi dimineaţă va avea loc în plenul PE şi o dezbatere privind statul de drept în Malta, după recentele dezvăluiri din ancheta asupra asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia şi misiunea de urgenţă a PE în această ţară.

Tot în această sesiune, Ilham Tohti, intelectual şi militant uigur pentru drepturile omului va primi Premiul Saharov 2019 pentru libertatea de gândire în cadrul unei ceremonii ce va avea loc miercuri în plenul PE. În prezent condamnat la închisoare pe viaţă în China în urma acuzaţiilor de separatism, intelectualul uigur va fi reprezentat de fiica sa, Jewher Ilham, care va primi distincţia de la preşedintele PE, David Sassoli.

Tot miercuri, eurodeputaţii vor avea o dezbatere prilejuită de împlinirea a zece ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, preşedintele David Sassoli urmând să susţină un scurt discurs despre importanţa acestor reforme-cheie.

Tratatul de la Lisabona a introdus un nivel mai ridicat de control parlamentar şi responsabilitate democratică şi a sporit competenţele legislative şi bugetare ale PE. De asemenea, tratatul a recunoscut că PE este "compus din reprezentanţi ai cetăţenilor Uniunii Europene" şi i-a dat puterea de a alege preşedintele Comisiei Europene.
Similare
RECOMANDĂRI