Comisia Europeană acordă peste 36 de milioane de euro din ajutorul macrofinanciar. Michael Siebert: UE este alături de R.Moldova, care este un partener important
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comisia Europeană acordă peste 36 de milioane de euro din ajutorul macrofinanciar. Michael Siebert: UE este alături de R.Moldova, care este un partener important

Uniunea Europeană exprimă sprijinul puternic pentru noua orientare politică a Republicii Moldova şi pentru realizarea reformelor. De asemenea, Comisia Europeană a aprobat eliberarea sumei de peste 36 de milioane de euro din ajutorul de 600 de milioane destinat Republicii Moldova. Anunţurile au fost făcute de doi oficiali europeni aflaţi într-o vizită la Chişinău.

Cele 36 de milioane de euro vor fi folosite pentru a susţine măsurile de recuperare post COVID-19 şi pentru reformarea poliţiei, a declarat directorul general adjunct al Direcţiei generale Vecinătate şi Negocieri privind extinderea a Comisiei Europene, Katarina Mathernova, scrie Radio Chişinău.

În timpul declaraţiilor de presă, aceasta a subliniat că planul de recuperare economică în valoare de 600 de milioane de euro presupune mult mai multe acţiuni şi a reafirmat sprijinul european pentru comunităţile locale, în lupta cu COVID-19 şi în domeniul justiţiei.

Şi directorul general pentru Rusia, Parteneriatul estic, Asia Centrală, cooperare regională şi OSCE de la Serviciul European de Acţiune Externă, Michael Siebert, a transmis că Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova, în care vede un partener important.

Obiectivul nostru este să exprimăm un sprijin puternic pentru noua orientare politică a Republicii Moldova şi pentru realizarea reformelor. Suntem aici pentru a asigura angajamentul pentru sprijinul financiar al UE pentru Republica Moldova. UE este alături de Republica Moldova, care este un partener important. Există un spaţiu larg pentru cooperare şi noi vom aprofunda această cooperare”, a declarat Michael Siebert.

Şi pentru Chişinău, Uniunea Europeană este un partener strategic, a confirmat la rândul său ministrul de Externe, Nicu Popescu. Şeful diplomaţiei de la Chişinău îşi doreşte o cooperare mai profundă cu Bruxelles-ul în astfel de sectoare precum justiţia, securitatea şi energia.

Până acum Parteneriatul Estic a fost un succes pentru ţara noastră, a adus beneficii cetăţenilor. Zona de liber schimb cu Uniunea Europeană a ajutat economia noastră să supravieţuiască. Am discutat intensificarea dialogului cu UE: justiţie, securitate, energie. Inclusiv acţiuni comune care vor ajuta ţara noastră să-şi consolideze rezilienţa(…) Am discutat şi planuri concrete de a conecta mai bine cu Uniunea Europeană, prin intermediul planurilor de recuperare economică, dezvoltarea infrastructurii care să ne lege de Uniunea Europeană. Beneficiem de sprijin enorm din partea UE şi de solidaritate. Odată cu această vizită intrăm într-o fază accelerată de implementare a acestor proiecte”, a mai spus Nicu Popescu.

La Chişinău, oficialii europeni au avut întrevederi cu preşedinta Maia Sandu, precum şi cu vicepremierul pentru reintegrare.

Similare
RECOMANDĂRI