Tragedia de la Flocoasa: Rezultatele şi concluziile comisiei de anchetă care a examinat circumstanţele şi asistenţa medicală acordată
Sursa foto:msmps.gov.md Vizualizari:

Tragedia de la Flocoasa: Rezultatele şi concluziile comisiei de anchetă care a examinat circumstanţele şi asistenţa medicală acordată

Comisia de anchetă instituită de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale pentru a examina circumstanţele şi asistenţa medicală acordată persoanelor intoxicate, soldate cu deces, în satul Flocoasa, raionul Cantemir, a prezentat rezultatele anchetei.

Astfel, conform unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, Comisia a constatat că cazul de deces a copiilor a survenit în urma intoxicaţiei grave pe cale inhalatorie cu insecticidul organofosforic Valsafid, extrem de toxic, din clasa I de toxicitate. Utilizarea preparatului Valsafid a fost realizată de către persoane neautorizare şi neinstruite.

Instituţiile Medico-Sanitare Publice implicate şi Centrul de Sănătate Publică Cantemir au reacţionat prompt şi au efectuat activităţile necesare în corespundere cu ordinul nr.906 din 30.11.2015 cu privire la notificarea şi cercetarea cazurilor de intoxicaţii acute neprofesionale exogene de etiologie chimică, iar Serviciul de Asistenţa Medicală Urgentă Prespitalicească a acordat asistenţa medicală simptomatică, deoarece membrii familiei au comunicat utilizarea toxicului abia la a doua solicitare.

La fel, Comisia a depistat că în fişele de solicitare, anamneza epidemiologică este incompletă cu referire la descrierea numărului şi a maselor vomitante, a alimentelor consumate în ajun şi colectarea maselor vomitante. SAMUP nu a respectat cerinţele ordinului Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, vizând regulamentul de organizare a asistenţei medicale bolnavilor suspecţi de îmbolnăvire prin boli infecţioase inclusiv extrem de contagioase, boli diareice acute, toxico-infecţii alimentare la etapa de prespital.

La etapa de staţionar, volumul de asistenţă medicală de urgenţă au fost coordonate cu specialiştii de profil ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale iar măsurile organizatorice întreprinse de tratament în condiţiile Centrelor Specializate au fost corecte.

În acest context, Comisia a prezentat un şir de recomandări, precum:

- Efectuarea de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, a unei cercetări interne a cazului, cu întreprinderea măsurilor de rigoare inclusiv interzicerea activităţilor de fumegare cu preparate toxice în încăperi neamenajate din preajma locuinţelor fără a ţine cont de regulile de utilizare a acestor produse;

- Finalizarea cercetării şi transmiterea dosarului procuraturii generale cu propunerea de a fi traşi la răspundere persoanele care se fac vinovate de tragedie; - Organizarea unei conferinţe clinico-anatomice pentru discutarea cazurilor de deces în Instituţiile nominalizate, cu implicarea în calitate de reprezentanţi a specialiştilor principali ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi a medicilor legişti.

- Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor să organizeze, de comun cu Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, a unor activităţi de informare, de profilaxie şi neadmitere a intoxicaţiilor cu pesticide şi insecticide utilizate în sectorul agricol din localităţile rurale.

- Centrul Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească să asigure îndeplinirea prevederilor anexei nr.4 al ordinului MS, nr 85 din 30.03.2009 privind regulamentul de organizare a asistenţei medicale bolnavilor suspecţi de îmbolnăvire prin boli infecţioase inclusiv extrem de contagioase, boli diareice acute, toxico-infecţii alimentare la etap de prespital.

Similare
RECOMANDĂRI