Comisiile parlamentare de la Bucureşti au dat undă verde Adinei Vălean pentru postul de comisar european din partea României
Vizualizari:

Comisiile parlamentare de la Bucureşti au dat undă verde Adinei Vălean pentru postul de comisar european din partea României

Comisiile Reunite de Afaceri Europene din Parlamentul României au avizat marţi pozitiv propunerea Guvernului de comisar european pentru Transporturi, în persoana europarlamentarului PNL Adina Vălean. Ea a primit 25 de voturi „pentru".

La peste două ore de la începerea audierilor, membrii Comsiilor Reunite de Afaceri Europene din Parlamentul României i-au acordat avizul pozitiv Adinei Vălean.

Preşedina de şedinţă, senatoarea PSD Gabriela Creţu, a spus că senatorii PSD din Comisie apreciază Guvernul Orban pentru că a propus o femeie pentru funcţia de comisar, motiv pentru care îi acordă un vot "pentru".

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a anunţat că şi deputaţii vor vota „pentru".

Parlamentul European va vota noua Comisie Europeană în data de 27 noiembrie, astfel că - dacă votul va fi favorabil - noul Executiv şi-ar putea prelua mandatul de la 1 decembrie.

Adina-Ioana Vălean, comisarul propus de România, va fi audiată de Comisia pentru Transporturi, într-o sesiune ce va dura trei ore. Comisarul desemnat va face o prezentare introductivă şi apoi va răspunde întrebărilor puse de deputaţi.

Audierile vor fi urmate de şedinţe în care preşedintele şi reprezentanţii grupurilor politice (coordonatori) din diferite comisii parlamentare vor evalua comisarii desemnaţi. Aceste evaluări vor fi apoi transmise Conferinţei preşedinţilor, care va efectua o ultimă evaluare şi va decide încheierea audierilor în şedinţa sa din 21 noiembrie.

După încheierea audierilor, Preşedintele ales al Comisiei, Ursula von der Leyen, va prezenta întregul colegiu al comisarilor desemnaţi şi programul Comisiei în cadrul sesiunii plenare organizate la Strasbourg între 25 şi 28 noiembrie.

Comisia va fi aleasă cu majoritatea voturilor exprimate în plenară, prin apel nominal, în data de 27 noiembrie. 

Similare
RECOMANDĂRI