Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Consilierii municipali promit condiţii decente pentru comercianţii şi vizitatorii Pieţei Centrale din Chişinău

Tarabe noi la Piaţa Centrală, renovarea a cinci pavilioane dar şi extinderea zonei de comerţ, nu doar în centrul Chişinăului ci şi în alte zone ale oraşului. Sunt promisiunile consilierilor locali şi se regăsesc în proiectul de modernizare al Pieţei Centrale. Întregul proces va dura aproximativ doi ani şi se va desfăşura treptat.

Consilierii municipali promit că vor fi create condiţii decente de muncă pentru comercianţi şi se vor respecta cu stricteţe condiţiile sanitare, anti-epidemiologice şi anti-incendiare. Se va construi de la zero pavilionul "Peşte" şi sectorul de rădăcinoase. Iar în zona de fructe, vor fi create două mini hale pentru comercializarea laptelui şi a cărnii.

RUSLAN VERBIŢCHI, consilier municipal PPDA: „Sectorul legume – va fi fi unul renovat. Mesele sunt în stare deplorabilă fiind făcute acum 20 de ani. Noi am decis să fie din metal simplu sau din inox. Va fi utilă pentru vânzători, comodă. Acolo îşi vor putea păstra marfa pe timp de noapte. În fecare sector după renovare, nimeni nu îşi va pierde locurile de muncă”.

Întreaga infrastructură a zonei de comerţ va fi renovată şi se va uşura accesul persoanelor cu mobilitate redusă. Vor fi amenajate toalete  de tip gherete, în toate sectoarele pieţei şi va fi reamenajat punctul medical. Pe lângă renovarea gheretelor, va fi schimbat acoperişul şi pavajul.

CORNELIU PÂNTEA, consilier municipal PUN: „Reţele inginereşti, adică canalizarea, alimentarea cu apă, sunt într-o stare deplorabilă şi nu s-a umblat la acestea circa 70 de ani. Pavajul astfaltat nu corespunde normelor de calitate în proporţie de 80%. Plus la toate, în jurul pieţei avem o sumedienie de gherete amplasate neautorizat şi respectiv comerţ stradal neautorizat”.

Potrivit proiectanţilor, comercianţii nu vor plăti pentru mesele noi, însă vor achita chiria. Mai mult, va fi instalat un sistem de înregistrare electronic al comercianţilor, dar şi camere video. Totodată, vor fi create în jur de 300 de locuri de parcare pe străzile Tighina şi Armenească. Consilierii municipali susţin că proiectul prevede şi extinderea punctelor comerciale în Chişinău. Obiectivul este să nu se supra-aglomereze Piaţa Centrală. Astfel, va fi reamenajată Piaţa Avicolă din strada Cărbunari 9. Acolo este utilizat numai 30% din întregul teren pus la dispoziţie. Autorităţile îşi propun să-l folosească după ce va fi amenajat.

DINARI COJOCARU, consilier municipal PSRM: „Pe el să fie transferat absolut tot comerţul care e pe strada adiacentă unde maşinile vând diferite material de construcţie, de încălzire pe timp de iarnă, etc. Ei vor putea să beneficieze de un loc pregătit şi să nu creeze impedimente pentru traficul din zonă”.

Conceptul de modernizare va fi examinat mâine de către Consiliul Municipal Chişinău. Suprafaţa totală a pieţei este de 5,5 hectare. Fluxul zilnic de vizitatori ajunge şi la 15 mii. În anul 2019, încasările întreprinderii municipale "Piaţa Centrală" au fost de 30 de milioane de lei.
Similare
RECOMANDĂRI