Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

EXCLUSIV: Corina Creţu îşi doreşte accelerarea absorbţiei fondurilor europene de către Chişinău

Comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu, îndeamnă autorităţile de la Chişinău să depună eforturi sporite pentru accesarea fondurilor europene. Într-un interviu in exclusivitate pentru  TVR MOLDOVA, Corina Creţu a declarat că va discuta, luni, la Bacău, cu premierul României, Viorica Dăncilă, despre accelerarea proiectelor cu fonduri europene pentru Republica Moldova.  

TVR MOLDOVA – Este prima vizită în calitate de Comisar european în Republica Moldova, aţi avut o agendă destul de plină, întrevederi cu premierul, cu vicepremierul pentru Integrare Europeană cu ministru pentru Dezvoltare Regională, de asemenea întâlniri cu societatea civilă, studenţi şi reprezentanţi ai partidelor politice. Cum apreciaţi cadrul actual al relaţiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, şi în special dacă sunteţi mulţumită de modul în care se implementează acordul de asociere prin prisma obiectivelor care ţin de dezvoltarea regională?
 
Corina Creţu - Cred că unele rezultate se văd deja, mă bucur să văd că 60% din exporturile Republicii Moldova sunt acum cu ţări din UE. Sigur înţeleg faptul că sunt tensiuni şi politice, dar cred că indiferent de apartenenţa politică, ceea ce ar trebui să ne preocupe este să accelerăm aceste reforme, astfel încât Republica Moldova să devină cât mai curând posibil eligibilă de a deveni membru cu drepturi depline. Acest statut conferă foarte multe drepturi şi responsabilităţi, fonduri care ar contribuii la dezvoltarea economică a ţării.

TVR MOLDOVA – Totuşi când şi în ce condiţii ar putea beneficia Republica Moldova de fonduri structurate, şi să devină membru deplin?

Corina Creţu – Aceste fonduri sunt dedicate statelor membre, la etapa actuală nu pot să vă dau o dată, pentru că până la urmă aceasta depinde de negocierile dintre Guvern şi UE, pe capitole importante şi pe altă parte de evoluţia statelor din cadrul UE.

TVR MOLDOVA – Revenind la prezentul previzibil, cadrul de suport unic al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, pentru anii 2017-2020, prevede un buget de până la 348 milioane de euro, sigur că depinde de nivelul de respectare a condiţiilor, dar undeva jumătate din bugetul prevăzut vizează domeniul dezvoltării economice durabile, consolidarea infrastructurii, a interconexiunilor energetice şi de transport cu UE, care ar fi proiectele prioritare  pe care UE le-ar susţine în următorii ani?

Corin Creţu – A fost adoptat acest cadru unic de sprijin pentru perioada 2017-2020, concentrat pe livrarea unor rezultate tangibile şi vizibile pentru cetăţeni, domeniile prioritare sunt deja în acest cadru - dezvoltarea economică, capacitatea administrativă, guvernanţa calitatea guvernării, conectivitatea şi contactele interumane. Capacitatea administrativă este uneori mai importantă decât banii. S-au stabilit cele două proiecte pilot la Cahul şi la Ungheni, prin intermediu acestora UE va avea experţi pe teren pentru a ajuta autorităţile naţionale şi locale să-şi prioritizeze investiţiile în baza nevoilor cetăţenilor.

Am fost bucuroasă să vad că deja 200 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au beneficiat de proiecte importante, încercăm să facem cât mai multe, să ne axăm pe impactul acestor fonduri.

TVR MOLDOVA – La începutul v-aţi referit şi la programul transfrontalier cu România, în ce măsură acest program este valorificat de ambele părţi şi dacă sunteţi mulţumită  de nivelul de absorbţie?

Corina Creţu – Nu sunt foarte satisfăcută de acest proiect, am discutat şi cu prim-ministru, voi discuta luni la Bacău cu doamna prim-ministru, Dăncilă, din România şi am înţeles că va fi o şedinţă de Guvern comună. Cred că pe agenda acestei şedinţe trebuie să fie accelerarea implementării proiectelor pe fonduri europene. Am înţeles că se doreşte o evaluare pentru a realiza unu sau mai multe poduri, noi putem sprijini. Am discutat cu prim-ministrul  şi un proiect de cale ferată.

TVR MOLDOVA – R. Moldova participă şi în cadrul strategiei UE pentru Regiunea Dunării, cum evaluaţi rolul ţării noastre în cadrul acestui program şi care ar fi oportunităţile financiare şi de dezvoltare pe care le putem avea?

Corina Creţu – Republica Moldova este un partener important şi Strategia Dunării este o oportunitate, pentru că stă la masă cu nouă state membre UE şi alte patru ne membre UE, pe picior de egalitate. Republica Moldova este lider împreună cu Austria pe obiectivul numărul 9 la aceste strategii legat de investiţia în oameni şi abilităţi, cred că are un rol important. În general cred că trebuie să revigorăm această strategie. 
 
 
Similare
RECOMANDĂRI