Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

COVID-19: Statistici îngrijorătoare privind situaţia epidemiologică din R. Moldova. Avem de două ori mai mulţi pacienţi decedaţi faţă de Armenia, Croaţia sau Bosnia şi Herţegovina

Situaţia epidemiologică din Republica Moldova ne dă, în continuare, motive de îngrijorare. Datele comparative cu cele din alte ţări, cu o populaţie asemănatoare, confirmă că la noi rata de infectare şi numărul deceselor este mult mai mare. Datele de pe platforma internaţională WorldoMeters arată că avem de două ori mai mulţi pacienţi decedaţi faţă de Armenia, Croaţia sau Bosnia şi Herţegovina. Cu toate acestea, autorităţile Republicii Moldova se laudă că situaţia este sub control. Cetăţenii cred însă că relaxarea restricţiilor poate duce la creşterea numărului de cazuri de COVID-19.

Platforma WorldoMeters arată că Republica Moldova are o populaţie de peste patru milioane de locuitori, iar numărul infectărilor se apropie de 9 mii. În acelaşi timp, numărul decesele a depăşit 300. 

SITUAŢIA COVID-19, REPUBLICA MOLDOVA VS ALTE STATE

REPUBLICA MOLDOVA         8548 infectaţi    311 decedaţi 
BOSNIA HERŢEGOVINA        2566 infectaţi   157 decedaţi 
ARMENIA                              11039 infectaţi    182 decedaţi
GEORGIA                                 804 infectaţi     13 decedaţi

O simplă comparaţie cu Bosnia şi Herţegovina, ţară cu o populaţiei de 3,3 milioane de locuitori, are doar 2566 de infectaţi şi 157 de decese. Numărul deceselor este dublu şi faţă de Armenia. Statistica ne arată că stam şi mai prost în comparaţie cu Georgia, unde sunt doar 804 de infectaţi şi doar 13 decese, la o populaţie de aproape patru milioane. Autorităţile Republicii Moldova susţin totuşi că situaţia epidemiologică este sub control. Cetăţenii cred însă altceva. 

"Cred că oamenii nu stau la distanţă nu portă măşti. S-au relaxat prea mult că avem deja oleacă de libertate", afirmă cetăţenii.

Eliminarea unor restricţii a dus la crearea multor zone aglomerate, în parcuri, pieţe sau mijloace de transport în comun. 

Perioada lungă de izolare dar şi ideea falsă că pericolul a trecut îi face pe cetăţeni să fie mai puţin vigilenţi. Distanţa socială, igiena mâinilor şi purtatul corect al măştilor trebuie să fie lege. 

"Aşa cum se recomandă vedeţi totul e pe mine. Ce mai port cu mine- alcool etilic, iată. Mănuşile, masca, dezinfectanţii, intrăm în casă runcăm totul ca coşul de gunoi. Dezinfectare totală.  Sunt mirată că umblă toţi cu mască şi mănuşi în troilebuz", afirmă cetăţenii.

Din nefericire, mai sunt şi unii care nu cred în existenţa virusului desi zilnic mor oameni, iar alţii sunt în stare gravă în spitale. 

"Eu cred că nu e nici o infectare nimic, asta tot e bred. Nu cred. Din rudele mele, prieteni, două luni aproape trei unul nu am auzit să fie bolnav. Ei nu-i cred, cred, dacă nu aş crede nu aş purta mască şi mănuşi. Da când ies afară îmi spăl mâinile cu rachiu, pe urmă îmbrac mănuşile pe urmă urc în transport", au spus cetăţenii.

Cert este că locurile aglomerate, cum este şi Piaţa Centrală din Chişinău, sunt factori de risc pentru sănătatea publică dacă nu se respect strict regulile de prevenire.  Autorităţile trag un semnal de alarmă pentru că cetăţenii s-au relaxat prea mult şi nu respectă regulile.

NICOLAE FURTUNĂ, director ANSP: "Deci trebuie să rămânem prudenţi şi să respectăm regulile pentru a rămâne sănătoşi"
Similare
RECOMANDĂRI