Cristina Lesnic a avut o discuţie cu reprezentantul UE în formatul 5+2 de soluţionare a conflictului transnistrean
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Cristina Lesnic a avut o discuţie cu reprezentantul UE în formatul 5+2 de soluţionare a conflictului transnistrean

Viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a purtat astăzi o discuţie cu reprezentantul Uniunii Europene în formatul de negocieri 5+2 pentru soluţionarea conflictului transnistrean, Richard Tibbels, şef de direcţie în Serviciul european de acţiune externă.

Cristina Lesnic a informat că deşi în mandatul său precedent a fost acumulat un capital pozitiv, în ultimele luni relaţia dintre Chişinău şi Tiraspol se erodează şi are potenţial de tensionare, din cauza restricţiilor de circulaţie artificiale impuse de partea transnistreană. În acest context, negociatorul şef din partea Chişinăului a apreciat importanţa expertizei Uniunii Europene pe dosarul transnistrean, menţionând necesitatea prezentarii unei evaluări generale a situaţiei. Totodată, Cristina Lesnic a exprimat nevoia de a stabili un canal de comunicare cu UE.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare a mulţumit Uniunii Europene pentru sprijinul financiar oferit în procesul de cazare a medicilor din regiunea transnistreană ce lucrează în localităţile de pe malul drept al Nistrului şi pentru donaţiile oferite în vederea gestionării crizei sanitare Covid-19 pentru populaţia de pe ambele maluri. Medicii şi/sau personalul medical au fost în imposibilitatea de a se deplasa la serviciu, fiind obligaţi să se autoizoleze după trecerea liniei administrative.

„Tactica Guvernului a constat în promovarea măsurilor pozitive, menite să stabilizeze situaţia în Zona de Securitate. Nu am introdus restricţii de circulaţie, dimpotrivă am facilitat procedurile de import a medicamentelor, produselor alimentare şi a inputurilor pentru agricultură şi toate acestea pentru a apropia populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului. Însă în orice relaţie sunt implicate două părţi, iar Tiraspolul a răspuns prin instalarea ilegală a 37 de posturi de control şi limitarea dreptului populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului la libera circulaţie”, a declarat Cristina Lesnic, precizând că posturile de control nu pot fi calificate drept sanitare, aşa cum afirmă Tiraspolul, pentru că în teren sunt prezente forţe „grănicereşti” în uniformă, ce îşi asumă atribuţii de control şi verificare şi blochează circulaţia populaţiei din zonă.

Oficialul a exprimat îngrijorarea Chişinăului nu doar în legătură cu limitarea liberei circulaţii, ci şi a drepturilor omului în general, inclusiv la libera exprimare şi la accesul la serviciile de sănătate. În context, Cristina Lesnic a menţionat că afirmaţiile publice ale părţii transnistrene nu pot fi verificate pe teren, respectiv situaţia reală din regiune nu poate fi evaluată obiectiv.

La rândul său, Richard Tibbels a exprimat deschiderea de cooperare pe problema transnistreană şi s-a interesat de la prima sursă despre situaţia curentă pe pachetul celor opt priorităţi, viziunea şi potenţialele soluţii. Richard Tibbels a menţionat că Uniunea Europeană contribuie la consolidarea încrederii dintre locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului şi susţine iniţiativele benefice pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai a populaţiei.

Oficialii au făcut un schimb de opinii şi pe alte subiecte de interes comun.

La discuţiile purtate au participat şefii misiunilor diplomatice în Republica Moldova şi UE.

Oficialii au convenit să menţină o platformă de comunicare şi să continue schimbul de informaţii.

Similare
RECOMANDĂRI