Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cu ocazia Zilelor Europei la Chişinău, Delegaţia Uniunii Europene a organizat un meci de oină pentru a reînvia această disciplină sportivă

Oina nu este doar un sport, este un brand al românilor de pretutindeni. Cu ocazia Zilelor Europei la Chişinău, Delegaţia Uniunii Europene a organizat un meci de oină pentru a reînvia această disciplină sportivă şi a aminti în acest fel de unele tradiţii româneşti. Atmosfera a fost întregită de muzică folclorică, dansuri şi voie bună.

Înainte de meci, formaţia Folclorică "Băştinaşii" i-a ajutat pe participanţii la eveniment să-şi amintească de jocurile din copilărie.

Nu a lipsit muzica de calitate, iar vizitatorii s-au delectat cu sunete de bucium.

Menţionat pentru prima dată la sfârşitul secolului al paisprezecelea, jocul de oină se practica atît la curţile regale cât şi pe câmp. Jocul a devenit popular datorită politicianului şi omului de ştiinţă român Spiru Haret care a introdus practicarea obligatorie a oinei în şcoli. Primul campionat naţional de oină a avut loc pe 9 mai 1899, la Bucureşti. Astăzi, pe stadionul Zimbru din Chişinău au jucat cele mai bune echipe de oină: Lotul Naţional de Oină al Republicii Moldova şi echipa campioană : Clubul Sportiv ,,Speranţa" din Grozeşti.

VASILE ONICĂ, preşedintele Federaţiei de Oină din Republica Moldova: „Sprijinit de Federaţia Română de Oină şi ajutat de oamenii care au cunoscut acest joc în vechime din 2015 am început să promovăm pe larg şi în rândurile copiilor acest gen de sport, care este al nostru, care este naţional şi vrem foarte mult ca tradiţiile acestea să fie păstrate”.

Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova: „Este important ca prin tot ce facem să susţinem sportul, să susţinem mediul înconjurător, să avem grijă de noi şi de generaţiile viitoare. Avem valori comune, avem aceeaşi limbă, avem tradiţii comune, dar iată că acum avem şi un sport naţional comun: oina. Fie ca valorile şi principiile europene să triumfe şi în Republica Moldova”.

Excelenţa Sa PETER MICHALKO, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Pentru noi este important să avem această posibilitate să susţinem şi tradiţiile culturale, sportive, tradiţiile legate de viaţa oamenilor din întreaga europă, viaţa care arată că suntem împreună, împreună suntem mai puternici şi mai puternici suntem când ştim mai mult despre noi. Şi oina este foarte bun exemplu pentru asta, un joc sportiv tradiţional românesc”.

VARVARA BUZILĂ, etnograf şi muzeograf: „Este enorm de importantă această zi, fiindcă este un exemplu cum putem să dăm vitalitate şi acestui sport dar şi multor altor elemente din patrimoniul nostru cultural”.

Republica Moldova şi România intenţionează să depună un dosar pentru recunoaşterea oinei pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO.
Similare
RECOMANDĂRI