Cu sprijinul UE, la Şerpeni a fost inaugurat un complex sportiv
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cu sprijinul UE, la Şerpeni a fost inaugurat un complex sportiv

Unul dintre cele mai moderne complexe sportive din ţară a fost inaugurat în satul Şerpeni, raionul Anenii Noi. Edificiul are capacitatea să găzduiască competiţii regionale şi a fost construit cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

La Şerpeni, un sat cu peste 3,5 mii de locuitori, sportul e la el acasă. În sat sunt secţii de fotbal, volei, baschet, atletică uşoară şi lupte libere. Până nu demult, în lipsa unui spaţiu, echipele îşi făceau rând la sala de sport a şcolii. Acum, datorită finanţării europene de peste 180.000 euro, satul se mândreşte cu un complex ce poate găzdui chiar şi competiţii regionale.

„Comunităţile rurale de pe ambele maluri se confruntă cu aceleaşi provocări, una dintre ele fiind modul de a asigura atractivitatea mai multor zone periferice? O parte din răspuns poate fi găsită în acest complex sportiv. Oamenii din sat trebuie să simtă aceleaşi schimbări ca şi cei din zonele urbane. În următorul program de CBM, care va începe în 2019, UE va continua să sprijine modernizarea infrastructurii socio-economice", a declarat Marco Gemmer, şef al secţiei proiecte şi cooperare tehnică a Delegaţiei UE în Republica Moldova.

„Acesta este un alt proiect care câştigă inimile şi minţile oamenilor, construind punţi de încredere şi stabilind platforme pentru consolidarea relaţiilor de cooperare între ambele maluri”, a menţionat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU şi reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

La inaugurarea complexului au venit şi sportivi din stânga Nistrului. „Asistăm la edificarea unui nou „pod al încrederii” între ambele maluri”, a remarcat Cristina Lesnic, viceprim-ministru pentru reintegrare.

Primăria a alocat 43.960 mii de euro pentru construcţia edificiului. „Sătenii au susţinut iniţiativa de la bun început. Au organizat o clacă şi au pregătit terenul pentru muncitori. Complexul este ridicat pe fundamentul unei clădiri vechi, în care creşteau copaci”, a povestit primara localităţii, Elena Nicolaev.

„Complexul sportiv e un vis devenit realitate. Iernile trecute făceam exerciţiile de încălzire cu lopata în mână, când curăţam stadionul de zăpadă. Pe vreme ploioasă era şi mai greu”, povesteşte Vladimir Dogot, profesor de educaţie fizică.

„Fac sport de când mă ţin minte. Aşa e la noi în sat. Am meritat să avem un complex modern”, afirmă Ion Topală, un tânăr din Şerpeni care joacă în echipa de fotbal.

Complexul sportiv din Şerpeni este unul dintre  cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanţat de Uniunea Europeană „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali, reprezentanţilor mediului de afaceri şi ai societăţii civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor şi îmbunătăţirii infrastructurii sociale.

Similare
RECOMANDĂRI