Expert: Cum ar fi trebuit să se întâmple lucrurile, în cazul în care Curtea Constituţională ar avea dreptate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert: Cum ar fi trebuit să se întâmple lucrurile, în cazul în care Curtea Constituţională ar avea dreptate

Cum ar fi trebuit să se întâmple lucrurile, în cazul încetării mandatului Parlamentului? Un expert explică procedurile Chiar dacă Curtea Constituţională ar avea dreptate, iar deputaţii aveau termenul limită de 7 iunie pentru a forma un Guvern, oricum, lucrurile ar fi trebuit să se întâmple altfel decât a făcut PD. De această părere este directorul de programe al Asociaţiei Promo-Lex, Pavel Postică.

Pavel Postică a explicat, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi, de la TVR MOLDOVA, că, înainte ca Parlamentul să fie dizolvat, Preşedintele ţării trebuia să consulte fracţiunile, să le dea un timp să decidă data alegerilor şi să facă rectificări la bugetul de stat, în vederea alocării banilor pentru alegerile anticipate:

„Să încercăm să analizăm situaţia în care CC ar avea dreptate referitor la termenul de 90 de zile şi mandatul Parlamentului a încetat.Constituţia utilizează un termen foarte interesant care se numeşte termen rezonabil, Preşedintele RM poate, interpretat de CC ca şi obligaţie, ok, să admitem şi asta, să dizolve Parlamentul, însă nu înainte de a consulta fracţiunile”.
 
Pavel Postica a explicat şi de ce este nevoie ca preşedintele să consulte partidele:
 
„Pentru alegeri anticipate este nevoie de buget. De bani. Ca să faci modificarea bugetului, ai nevoie de modificarea legislaţiei, lucru pe care îl poate face doar Parlamentul.

În mod normal, în cazul în care nu se ajungea la un consens până în ziua de luni, Preşedintele RM chema fracţiunile parlamentare şi trebuia sa le zică:  „Constituţia pe mine mă obligă în termen rezonabil să dizolv parlamentul. Pentru asta noi trebuie sa găsim bani, sa rectificam bugetul, si sa decidem data alegerilor anticipate. Eu, în calitate de preşedinte vă ofer o săptămâna ca sa faceţi modificările respective şi  să veniţi cu propuneri referitor la dată”.

În felul ăsta ar fi trebuit să se acţioneze într-un stat normal, democratic, civilizat, în care normele constituţionale sunt respectate”, a explicat Pavel Postică. 

Citeşte şi:

Expert: Curtea Constituţională nici nu avea dreptul să interpreteze termenul de 3 luni, NU i s-a cerut asta

Similare
RECOMANDĂRI