„Cum ne asigurăm că asta nu se va mai întâmpla”? Premierul cere un plan de acţiuni cu soluţii privind deflagraţia de la Rîşcani
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

„Cum ne asigurăm că asta nu se va mai întâmpla”? Premierul cere un plan de acţiuni cu soluţii privind deflagraţia de la Rîşcani

Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat astăzi tuturor instituţiilor responsabile de lichidarea consecinţelor în urma exploziei produse recent în Chişinău să-şi consolideze eforturile şi să acţioneze coordonat pentru identificarea rapidă a soluţiilor. Premierul a fost informat despre ultimele detalii despre acest caz.

”Atunci când avem o situaţie de criză, avem două aspecte: Unu. Cum gestionăm situaţia. Şi aici vreau să mulţumesc salvatorilor, pompierilor, poliţiştilor şi medicilor pentru felul în care au acţionat. Doi. Cum ne asigurăm că aşa ceva nu se mai poate repeta. Noi, ca autorităţi, trebuie să luăm toate măsurile pentru a elimina aceste riscuri şi să acţionăm consolidat şi coordonat între instituţii”, a subliniat Pavel Filip. Astfel, prim-ministrul a menţionat că în prezent, pentru lichidarea consecinţelor deflagraţiei, eforturile responsabililor trebuie să se concentreze pe 3 dimensiuni:

1. Efectuarea expertizei detaliate a blocului. Potrivit concluziilor preliminare ale experţilor, blocul poate fi restabilit, iar în urma unor lucrări de consolidare, locatarii ar putea reveni în apartamentele lor.

2. Asigurarea persoanelor cu locuinţe provizorii. ”Toţi cei care au locuit pe scara avariată trebuie să aibă locuinţe provizorii şi toate condiţiile. Prioritatea numărul 1 sunt oamenii”, a specificat premierul.

3. Asigurarea reglementărilor necesare care ar preveni astfel de riscuri. ”Să vedem cum ne asigurăm că aşa ceva nu se mai poate întâmpla. Dacă este nevoie, să intervenim la cadrul legal, dacă trebuie să schimbăm mecanismele de utilizare a buteliilor de gaz şi, foarte important, să comunicăm cu oamenii”, a punctat Pavel Filip.

Premierul a dispus ministrului Economiei şi Infrastructurii să creeze un grup de lucru care, în termen de o săptămână, va veni cu un plan de acţiuni care să conţină soluţii şi propuneri, astfel încât asemenea situaţii să nu se mai producă. După ce expertiza tehnică va fi gata, primăria Chişinău se va ocupa de lucrări de proiectare şi reabilitare a blocului.

Similare
RECOMANDĂRI