Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cum ne protejăm de coronavirus

Temutul coronavirus, care a provocat panică în întreaga lume, s-a dovedit a fi fatal doar în anumite situaţii – în cazul unor persoane în vârstă, care aveau sistemul imunitar slabit din cauza altor probleme de sănătate. Virusul provoacă simptome similare răcelii, febră, tuse, secreţii nazale şi dificultăţi în respiraţie. Doar în cazuri extreme poate duce la pneumonie şi la alte complicaţii grave. Boala poate fi ţinută la distanţă, dacă respectăm câteva reguli de igienă simple.

În cazul coronaviruslui de tip nou, se vorbea, iniţial, de o perioadă de incubaţie de 14 zile. Recent, însă, voci avizate din domeniul medical  spun că această perioadă ar putea fi, chiar, de 27 de zile, dacă nu mai mare. Modalitatea cea mai probabilă de transmitere a bolii este prin intermediul particulelor provocate de tusea sau strănutul unei persoane infectate care ajung la altă persoană. Cei mai mulţi oameni de pe stradă ştiu câte ceva despre cum ar putea să se protejeze de boală.

Şi pentru că cea mai bună metoda de protecţie este igiena mâinilor, medicii recomandă să ne spălăm bine cu săpun timp de 30 de secunde. Iar dacă nu avem posibilitate, putem folosi gelurile dezinfectante. Am încercat să procurăm şi noi din farmacii, dar cu greu le mai putem găsi. Se pare că oamenii şi-au făcut stocuri.
 
Medicii mai recomandă să evitam contactul cu persoanele suspecte de infecţii respiratorii acute. Să nu atingem ochii, nasul şi gura cu mâinile nespălate, întrucât asta este o altă modalitate prin care se ia virusul. În acelaşi timp, să evităm locurile aglomerate.
 
„Sunt reguli simple dar care respectarea lor duce la scăderea riscului de îmbolnăvire, asta în primul rând e spălarea mâinilor. În cazul în care pacientul e bolnav, strănutul tusa trebuie acoperită gura. Se acoperă aşa mână, chiar dacă nu este şerveţel sau ceva ca să nu se răspândească.”, a spus ORLIC HARITINA, medic de familie.
 
Specialiştii vă îndeamnă să nu luaţi medicamente antivirale şi nici antibiotice, dacă nu sunt recomandate de medic. Utilizaţi mască de protecţie doar în cazul în care suspectaţi că sunteţi bolnav sau în cazul în care acordaţi asistenţă persoanelor bolnave. Mai mult, dacă aveţi simptomele specifice unei infecţii respiratorii, nu mergeţi la urgenţe ci chemaţi medicul de familie acasă.
 
 
Similare
RECOMANDĂRI