Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cum se formează preţul la gaz pentru consumatori. Explicaţiile vicepremierului Andrei Spînu

„Moldovagaz" a plătit integral către concernul rus Gazprom gazele furnizate în decembrie 2021. Asta deşi ieri anunta că se caută fonduri pentru plata datoriilor. În acelaşi timp, consumatorii se plâng că au primit facturi enorme la gaz iar ministrul Infrastructurii Andrei Spînu precizează că suntem într-o criză energetică pe care o vom depăşi cu capul sus.

Într-un comunicat publicat dimineaţă pe pagina oficială, Moldovagaz a anunţat că a achitat în întregime gazele naturale furnizate luna trecută. S-au transmis deja facturile la populaţie iar consumatorii sunt sfătuiţi să le achite până pe 20 ianuarie 2022. Cei care au primit o factură de plată eronată sau n-au primit-o deloc, sunt rugaţi să apeleze la numărul unic 1304 sau 1305.

Potrivit datelor, în decembrie 2021, consumatorii casnici din Republica Moldova au folosit peste 67 de milioane de metri cubi de gaze naturale, cu aproape 55 la sută mai mult decât în noiembrie. În cazul apartamentelor cu o suprafaţă de până la 60 de metri pătraţi, consumul a crescut cu peste 30 la sută, în cele de 90 de metri pătraţi - cu 23 la sută. La casele particulare, cu o suprafaţă medie de 110 metri pătraţi, consumul de gaz a crescut cu aproape 63 la sută.

În timp ce consumatorii se plâng că au primit facturi enorme la gaz, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a publicat un mesaj oprimist pe reţelele sociale. El a explicat cum se formează preţul gazului, menţionând că „suntem într-o criză energetică pe care o vom depăşi cu capul sus."

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Formula e un mixt de 30% la 70%. Preţul la coşul de petrol la începutul lunii noiembrie, pentru trimestrul I al anului 2022, era de aproximativ 270 USD. Front Month Index era de aproximativ 920 USD pentru mia de metri cubi. Aplicând calculele, preţul de achiziţie a gazului în luna noiembrie a fost de 465$.”

VICTOR PARLICOV, expert în energetică: „Noi am admis, am acceptat modificarea formulei de calcul şi legarea, introducerea elementului de preţ spot în formula de calcul pentru un contract pe termen lung cu Gazprom, asta ne-a jucat festa spre deosebire de preţurile petroliere, preţurile spot Gazprom are posibilitatea să le influenţeze direct. Adică noi ne legăm în contactele noastre pe termen lung cu Gazprom de un preţ pe care îl poate manipula. Respectiv ne facem mai vulnerabili în raport cu Gazprom. A fost o greşeală din partea moldovenească şi nu-i vorba de actuala guvernare, căci acest contract a fost semnat anterior."

În ianuarie, preţul de import al gazelor naturale pentru Republica Moldova a crescut cu 200 de dolari şi preţul de achiziţie a ajuns la 646 USD pentru mia de metri cubi. Majorarea acestuia, în comparaţie cu preţurile din noiembrie şi decembrie 2021, se datorează creşterii continue a cotaţiilor la bursele europene, precum şi a costului coşului de produse petroliere. Ieri, premierul Natalia Gavriliţa a declarat că dacă tariful la gaz pentru consumatorii finali va creşte, va fi majorată şi valoarea compensaţiei oferită de Guvern.
Similare
RECOMANDĂRI