Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Curtea Constituţională nu a acceptat spre examinare sesizarea cu privire la validitatea mandatului de deputat

Funcţia de deputat a lui Ştefan Gaţcan va rămâne vacantă. Verdictul a fost dat de Curtea Constituţională la solicitarea deputatului PRO Moldova, Sergiu Sîrbu. Acesta ceruse Înaltei Curţi să suspende procedura de declarare a funcţiei vacante ori chiar să suspende intrarea în vigoare a proiectului de Hotărâre a Parlamentului prin care acesta renunţă la mandat. Curtea a respins solicitarea parlamentarului.

Magistraţii Curţii Constituţionale spun că nu deţin competenţa în asemenea cazuri. Mai mult, Curtea notează că, spre deosebire de tratatele internaţionale sau unele legi, hotărârile adoptate de Parlament intră în vigoare la data adoptării.

DECIZIA CURŢII CONSTITUŢIONALE: "Prin urmare, în lipsa unui interval de timp între adoptarea Hotărârii Parlamentului şi intrarea acesteia îi vigoare, autorul sesizării nu poate solicita controlul a priori al Hotărârii menţionate. În plus, Curtea nu deţine competenţa de a suspenda acţiunea sau intrarea în vigoare a unui act neadoptat".

Solicitat de TVR Moldova să comenteze situaţia, Sergiu Sîrbu a declarat că asta nu înseamnă că acţiunile patidului se vor opri aici. Reprezentanţii Pro Moldova spun că vor depune şi alte sesizări, iar această  procedură va trebui revizuită. 

SERGIU SÎRBU, deputat Pro Moldova: "Problema rămâne deschisă. Dacă Parlamentul va adopta hotărârea de ridicare a mandatului deja reieşind vom putea reveni cu o cerere suplimentară de a sesiza însăşi constituţionalitatea hotărârii propriu-zise. La moment, încă nu există hotărârea şi de aceea este complicat de a opri procesul. Cum va fi hotărârea, atunci posibil să cerem şi anulearea acestei hotărâri".

Vă reamintim că fostul deputat PSRM, Ştefan Gaţcan, a anunţat la începutul săptămânii trecute că părăseşte fracţiunea şi aderă la PRO Moldova. Peste o zi şi-a schimbat decizia şi va rămâne în echipa socialiştilor îşi va depune mandatul de deputat. Ştefan Gaţcan este parlamentar de doar trei luni, după ce a fost ales în circumscripţia nr.38 de la Hînceşti.
Similare
RECOMANDĂRI