Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Curtea Constituţionlă a decis: Amenzile pentru nerespectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolilor epidemice sunt neconstituţionale

Amenzile date persoanelor fizice în timpul pandemiei, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolilor epidemice, sunt neconstituţionale. Judecătorii au examinat sesizările unor deputaţi din opoziţie iar articolul din Codul Contravenţional în baza căruia au fost stabilite amenzile a fost declarat neconstituţional.

„Curtea a declarat neconstituţională limita minimă a amenzii aplicate persoanei fizice, care constituia 450 de unităţi convenţionale în caz de nerespectare a măsurilor de profilaxie şi sau combatere a bolilor epidemice, dacă acest fapt a pus în pericol sănătatea publică”, a spus DOMNICA MANOLE preşedinte, Curtea Constituţională.

Până la modificarea legii, se va aplica o amendă de la limita minimă de  o unitate convenţională, până la limita maximă, de 500 de unităţi convenţionale.

Potrivit expertului în drept Constituţional, Nicolae Osmochescu, în urma acestei decizii, ar fi corect ca sumele încasate din amenzi în perioada pandemiei să fie returnate cetăţenilor.

„În linii generale dacă Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale amenzile, ar trebui ca amenzile să fie întoarse pentru că este un principiu general de drept că legea nu are putere retroactivă cu excepţia dacă îmbunătăţeşte situaţia cetăţeanului, în cazul de faţă, returnarea banilor luaţi pentru amendă îmbunătăţeşte situaţia, nu agravează situaţia cetăţeanului”, a declarat NICOLAE OSMOCHESCU expert în Drept Constituţional

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a propus un proiect de lege care prevede micşorarea cuantumului amenzilor pentru nerespectarea măsurilor de combatere a bolilor epidemice. Potrivit proiectului, acestea ar fi între două şi cinci mii de lei pentru persoanele fizice şi între 10 şi 35 de mii de lei pentru cele juridice. Proiectul a obţinut vot favorabil în cadrul Comisiei Juridice din Parlament.

Potrivit datelor oficiale, în perioada stării de urgenţă, au fost aplicate 2998 de sancţiuni privind nerespectarea restricţiilor impuse de Comisia pentru Situaţii Excepţionale. Dintre acestea, 2806 sunt pentru persoanele fizice. 360 de amenzi au contestate în instanţa de judecată.
 
Similare
RECOMANDĂRI