Dan Dungaciu: Criza prelungită din R. Moldova întăreşte  impresia, pe extern, că în această regiune mare lucru nu e de făcut.  Paradigma Belarus e cea mai mare ameninţare pentru R. Moldova
Vizualizari:

Dan Dungaciu: Criza prelungită din R. Moldova întăreşte impresia, pe extern, că în această regiune mare lucru nu e de făcut. Paradigma Belarus e cea mai mare ameninţare pentru R. Moldova

Nimeni nu are timp să stea să se uite după R. Moldova când are de gând să îşi pună instituţile în ordine sau să îşi construiască o structură de putere capabilă să funcţioneze. Ce se întâmplă acum în R. Moldova, criza prelungită, nu face decât să întărească în afara R. Moldova impresia că în această regiune mare lucru nu este de făcut, asta ar trebui să ne îngrijoreze. Opinia a fost exprimată de către geopoliticianul, profesorul universitar de la Bucureşti, Dan Dungaciu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

„Problema e ce se va întâmpla cu R. Moldova şi a regiunii din care face parte, toate slăbiciunile şi economice, şi pandemice ce se tot acumuluează, se contablizează până la urmă, inclusiv a percepţiei faţă de regiune a europenilor. Paradigma Belarus este cea mai mare ameninţare pentru R. Moldova, ideea că în aceste state trebuie să fim atenţi să avem alegeri corecte, oameni civilizaţi la putere, să avem o schimbare legitimă de putere, dar mai mult nu, adică să nu avem proiecţii de integrare europeană. Dacă ajungem să gândim despre state ca R. Moldova, care este la marginea UE, vorbeşte o limbă europeană, precum state ca Belarus, e o înfrângere politică pentru toată lumea. R. Moldova nu se poate smulge din această mediocrizare a spaţiului dintre UE şi Rusia şi este un lucru grav. Dacă R. Moldova pierde, pierde toată lumea pe termen mediu şi termen lung”, a spus Dan Dungaciu.

El este de părere că în R. Moldova nu se reşeşte fructificarea victoriei politice a Maiei Sandu.

„A ridicat foarte mult ştafeta victoria Maiei Sandu. Ea şi cercul apropiat ei ar fi trebuit sa îşi asume proiectul politic Maia Sandu. Amestecul acesta de ape s-a dovedit o greşeală strategică. În loc să se purceadă la presiuni politice, inclusiv cu aducerea populaţiei ,în termeni legali, pentru a pune presiune pe Parlament, pe politicieni, s-a preferat jocul cu interpelarea la CCM, după care Parlamentul să se autosuspende, de parcă parlamentari erau dispuşi să dea aşa simplu puterea Maiei Sandu. Această bătălie, ce are aerul apocaliptic între bine şi rău, s-ar putea să se sfârşească fără o finalitate glorioasă. Lupta Maiei Sandu cu Parlamentul riscă şi ea să intre în derizoriu, să se pronunţe cuvinte foarte mari şi să nu se întâmple nimic până la urmă”, a mai spus Dan Dungaciu.

Totodată, Dan Dungaciu este de părere că nu există nicio garanţie ca în viitorul Parlament să fie o schimbare majoră a forţelor politice. „Nu avem nicio garanţie că în viitorul Parlament vom avea o guvernare ce să nu depindă un Plahotniuc, un Dodon sau un Usatîi. S-ar putea ca tot acest efort să nu ducă la niciun rezultat care mulţi şi l-ar fi dorit”, a mai spus el.

Similare
RECOMANDĂRI