Daniel Ioniţă: Ia adaugă valoare şi consolidează tradiţiile, limba, cultura şi istoria comună dintre România şi Republica Moldova.
Vizualizari:

Daniel Ioniţă: Ia adaugă valoare şi consolidează tradiţiile, limba, cultura şi istoria comună dintre România şi Republica Moldova.

În mod firesc, România şi Republica Moldova au decis să pregătească şi să promoveze în comun dosarul bluzei româneşti, care să fie înscris pe lista patrimoniului cultural intangibil al UNESCO. Într-o postare pe Facebook, Daniel Ioniţă, ambasadorul României la Chişinău, a adăugat că acest element adaugă valoare şi consolidează tradiţiile, limba, cultura şi istoria comună dintre România şiDanie Republica Moldova.

„În Republica Moldova, oricând putem vorbi despre politică, despre parcusul european, sau despre multiplele proiectele de asistenţă finanţate de România în folosul cetăţenilor”, a scris Daniel Ioniţă care a adăugat însă că, de Zânziene, „avem şi altceva pe agenda noastră, o poveste mai interesantă, o poveste mai fascinantă de spus. O poveste despre o piesă vestimentară frumoasă cu un nume scurt - IA - dar o tradiţie şi istorie foarte îndelungate”.

Potrivit diplomatului, bluza românească este un element important al costumului popular tradiţional românesc, fiind purtată atât de femei cât şi de bărbaţi, la ceas de cumpănă sau de sărbătoare, la munca câmpului sau, mai nou, la recepţii diplomatice.

„Numită cămaşa carpatică sau cămaşa dacică, originile ei merg mult până în negura istoriei, către vechea civilizaţie dacică. IA a devenit faimoasă cu tabloul lui Matisse - La blusse Roumaine - şi acum este promovată pe scară largă de diferite ONG-uri şi artişti populari.”, a scris Daniel Ioniţă.

Ambasadorul României a menţionat că cel mai folosit model pentru bluza românească este cel cu broderia făcută pe umeri, denumită „camaşa cu altiţă”, care se re-găseşte în toate provinciile istorice, în Bucovina, Moldova, Oltenia, Muntenia, în zona Bran şi în Covasna.

Similare
RECOMANDĂRI