Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De astăzi, pe tot teritoriul R. Moldova, intră în vigoare noile restricţii impuse de starea de urgenţă prelungită până pe 15 aprilie

De astăzi, pe tot teritoriul Republicii Moldova, intră în vigoare noile restricţii impuse de stărea de urgenţă prelungită până pe 15 aprilie. Potrivit deciziei Comisia Naţionale Extraordinară de Sănătate Publică, pieţele vor fi deschise doar 3 zile pe săptămână, iar mijloacele de transport public vor avea pasageri la jumătate din capacitate. Ceremoniile din localuri se pot organiza cu cel mult 20 de invitaţi şi nu cu 50, ca până acum.

Dimineaţă, troleibuzele din Chişinău nu erau aglomerate. 

"Mă uit, dacă la uşă e aglomerat, nu intru, dar dacă e mai liber, intru. Dar aşa nu, aştept altul. Aşteptăm dacă e multă lume. Azi dimineaţă nu era aglomera"t.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre microbuze.

"Nu, nu se respectă, chiar eu acum am programare la dentist, la toţi le trebuie. Oameni în picioare, erau înghesuiţi".

Transportatorii sunt nemulţumiţi de decizia autorităţilor şi chiar au ameninţat cu proteste.

"Cu ce să întreţin maşina? Eu pot să nu mănânc trei zile, dar ei trebuie să-i dau de mâncare. Asta e o porcărie şi o prostie. Motivul nu e în asta, pentru că lumea merge cu măşti. A intrat omul, i-am dat mască dacă nu are, dezinfectant, nu au fost cazuri în care oamenii să se îmbolnăvească".

LILIA ŢURCANU, reporter TVR MOLDOVA: "Potrivit deciziei autorităţilor, de astăzi şi până pe 1 martie este restricţionastă şi activitatea pieţelor comerciale. Astfel, acestea vot fi deschise doar trei zile pe săptămână – marţi, joi şi sâmbătă. Astăzi fiind miercuri, piaţa Tiraspol din Chişinău este închisă".

"Să-mi cumpăr că am o ridicare duminică la biserică şi am vrut să cumpăr ce am nevoie. E închisă, n-am ştiut".

Piaţa Centrală din Chişinău a fost deschisă. Directorul pieţei spune că aşteaptă o decizie a comisiei municipale care ar reglementa activitatea conform noilor restricţii. 

"Pentru mine să fie deschisă măcar o dată pe săptămână. Eu la piaţă găsesc toate, dar aşa, trebuie să umblu din magazin în magazin. Eu nu aş considera că piaţa trebuie să fie închisă. La magazinele mari le dau voie să vândă, dar aici, nu. Cu transportul tot aşa. Asta e bătaie de joc".

Tot de astăzi se sistează activitatea centrelor comerciale în zilele de sâmbăta şi  duminică. Doar farmaciile şi magazinele de produse alimentare din incinta acestora vor avea un regim obişnuit de activitate. Agenţii economici care desfăşoară activităţi de comerţ sau prestări servicii în spaţii închise, sunt obligaţi să limiteze numărul de clienţi, şi să asigure pentru fiecare dintre ei un spaţiu de patru metri pătraţi. 

ŞTEFAN GHEORGHIŢĂ, şef Departament, Centrul Naţional de Sănătate Publică: "Este o hotărâre a Comisiei, adecvată situaţiei actuale în infecţia cu COVID-19, pentru că în ultima perioadă avem o creştere a numărului de infectări. Avem o creştere şi a cazurilor de decese".

Evenimentele festive din unităţile de alimentaţie publică se fac cu cel mult 20 de invitaţi, iar cinematografele şi cluburile de noapte rămân închise. Sălile de spectacol vor fi deschise cu doar 50% din numărul total de locuri. Noile restricţii sunt valabile până pe 15 aprilie. 
Similare
RECOMANDĂRI