De la ce vârstă sunt obligaţi copiii să poarte mască de protecţie. Avocatul Copilului solicită Guvernului să facă o claritate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De la ce vârstă sunt obligaţi copiii să poarte mască de protecţie. Avocatul Copilului solicită Guvernului să facă o claritate

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, solicită Guvernului să facă o claritate în privinţa copiilor şi a obligativităţii purtării măştilor. Într-un demers către prim-ministru Ion Chicu, Maia Bănărescu menţionează că măsura privind purtarea măştilor este neclară şi uşor interpretabilă în cazul copiilor.

Maia Bănărescu atrage atenţia asupra faptului că un bebeluş sau un copil de 2-7 ani nu poate să răspundă cerinţei de purtare a măştilor  în mod egal cu un minor de 15 sau 18 ani. De aceea, în opinia Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, aplicabilitatea acestei cerinţe este disproporţională raportată la categoriile de vârstă ale copiilor până la împlinirea majoratului.

Maia Bănărescu e de părere că măsura de protecţie privind purtarea măştilor în spaţii publice închise poartă un caracter prea general şi interpretativ, fapt ce permite  abuzuri atât din partea organelor de control, cât şi a agenţilor economici care prestează anumite servicii şi sunt responsabili de asigurarea măsurilor de protecţie în spaţiile publice închise.

Având în vedere temperamentul şi comportamentul copiilor în dependenţă de vârsta pe care o au, precum şi nivelul de percepere diferită a informaţilor cu caracter social, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului e de părere că orice măsură de protecţie adoptată de către Comisia Naţională  Extraordinară de Sănătate Publică urmează să fie apriori adaptată necesităţilor copiilor ţinându-se cont de vârsta, de starea de sănătate (dizabilitate etc.,) şi de gradul de vulnerabilitate socială al acestora.

Maia Bănărescu consideră că este necesar să fie stabilită o vârstă minimă rezonabilă pentru care copiii urmează să poarte măşti de protecţie, fără a fi afectaţi de aceasta, precum şi oportunitatea purtării măştilor de protecţie de către copiii cu dizabilităţi.

Fără a pune la îndoială necesitatea purtării măştilor de protecţie în spaţii publice închise, Ombudsmanului Copilului pledează pentru  stabilirea unor condiţii clare şi specifice atunci când cerinţa în cauză se referă la minori.

În temeiul celor menţionate,  Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a solicitat stabilirea unui criteriu proporţional necesar purtării măştilor de protecţie cu referire la copii, ţinându-se cont de vârsta, starea de sănătate şi de gradul de vulnerabilitate socială a acestora şi revizuirea punctului (1.7) din Hotărârea nr.11 din 15.05.2020 a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică în corespundere cu  acest raţionament.

Similare
RECOMANDĂRI