Decizia Curţii Constituţionale în legătură cu unele prevederi ce ţin de regimul stării de urgenţă. Un articol din Codul Administrativ - neconstituţional
Vizualizari:

Decizia Curţii Constituţionale în legătură cu unele prevederi ce ţin de regimul stării de urgenţă. Un articol din Codul Administrativ - neconstituţional

Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul Administrativ în partea în care acesta limitează competentele instanţelor de judecata de a efectua controlul proporţionalităţii măsurilor dispuse de către autoritatea publică, care gestionează situaţia de urgenţă.

Curtea a declarat constituţionale un şir de prevederi ce ţin de regimul stării de urgenţă, doar în condiţiile în care măsurile autorităţilor nu depăşesc sfera de competenţă a puterii executive, sunt luate strict în scopuri ce au stat la baza declarării stării de urgenţă şi în condiţia în care Parlamentul poate exercita un control efectiv al măsurilor luate.

De asemenea, Curtea a reţinut că, alături de Parlament, sistemul judecătoresc de asemenea are un rol important în controlul măsurilor luate în perioada stării de urgenţă. În acest sens, Curtea a declarat neconstituţional articolul 225, alineatul 3 din Codul Administrativ, care limitează instanţele de judecată să efectueze acest control.

Decizia Curţii este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac. 
 
Amintim că sesizări la acest subiect au fost depuse la Curtea Constituţională de către deputatul Platformei DA, Chiril Moţpan şi de câţiva deputaţi ai grupului „Pro Moldova”.

Autorii au făcut referire la un şir de modificări legislative ce ţin de starea de urgenţă adoptate în aceeaşi zi în care a fost votată şi declarată starea de urgenţă. Modificările au vizat sporirea atribuţiilor Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, dar şi ale altor instituţii.

De asemenea, amintim că la 17 martie 2020, Parlamentul a declarat stare de urgenţă în Republica Moldova, în contextul pandemiei de coronavirus. Starea de urgenţă a durat până la 15 mai, perioadă în care Comisia pentru Situaţii Excepţionale a fost cea care a luat decizii, măsuri, restricţii, etc.
 
Similare
RECOMANDĂRI