Decizie istorică a NATO: SUA, România şi celelalte state aliate îşi retrag forţele militare din Afganistan la 20 ani de la unica activare a Articolului 5
Sursa foto:© NATO Vizualizari:

Decizie istorică a NATO: SUA, România şi celelalte state aliate îşi retrag forţele militare din Afganistan la 20 ani de la unica activare a Articolului 5

Aliaţii din cadrul NATO, reuniţi miercuri la nivel de miniştri de externe şi ai apărării într-o videoconferinţă extraordinară, şi-au anunţat decizia de a începe retragerea forţelor lor angajate în misiunea din Afganistan de la 1 mai pentru a o finaliza “în câteva luni”, potrivit unei declaraţii comune agreate de 60 de miniştri aliaţi, cu prezenţa secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, şi a secretarului apărării, Lloyd Austin, la Bruxelles. Reprezentată la reuniune de miniştrii Bogdan Aurescu şi Nicolae Ciuca, România, a cincea naţiune contributoare la misiunea din Afganistan cu peste 600 de militari, au evidenţiat angajamentul de lungă durată al ţării noastre faţă de securitatea Afganistanului, potrivit CaleaEuropeana.ro.

“În 2001, aliaţii au invocat articolul 5 din Tratatul de la Washington pentru singura dată în istoria NATO şi au plecat în Afganistan împreună cu obiective clare: să se confrunte cu Al-Qaeda şi cu cei care au atacat Statele Unite în 11 septembrie şi să împiedice teroriştii să folosească Afganistanul ca un refugiu pentru a ne ataca. În deceniile care au urmat, prin investiţii umane şi financiare, în parteneriat cu Republica Islamică Afganistan şi forţele sale de securitate, am lucrat împreună pentru a atinge aceste obiective. Aliaţii au decis că noi vom începe să ne retragem forţele din cadrul misiunii ‘Resolute Support’ de la 1 mai. Această retragere va fi ordonată, coordonată şi deliberată. Aşteptăm ca retragerea tuturor forţelor americane şi a celor ale misiunii să se termine în câteva luni”, precizează o declaraţie comună publicată după anunţul de la Washington al preşedintelui american Joe Biden, potrivit CaleaEuropeana.ro.

Într-o conferinţă de presă comună cu secretarii de stat şi de apărare ai SUA în urma unei întâlniri virtuale a miniştrilor de externe şi ai apărării, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că  “am plecat împreună în Afganistan, ne-am adaptat poziţia împreună şi suntem uniţi să plecăm împreună”. Mesajul său a fost susţinut de Antony Blinken şi Lloyd Austin, care au adăugat că SUA vor continua să sprijine Afganistanul, au avertizat că orice atac al talibanilor va primi un răspuns şi au mulţumit aliaţilor din NATO pentru solidaritate.

Preşedintele american Joe Biden a făcut miercuri cel mai mare anunţ de politică externă şi de securitate de la debutul mandatului său, declarând, în discursul său foarte aşteptat privind Afganistanul, că “a venit momentul să punem capăt celui mai lung război al SUA” şi “să readucem trupele americane acasă”.

Joe Biden a anunţat plecarea tuturor militarilor americani din Afganistan până la 11 septembrie, când se împlinesc 20 de ani de la atentatele din 2001 în SUA, care au provocat intervenţia militară americană în această ţară. Liderul de la Casa Albă a subliniat că va respecta şi acordul cu talibanii moştenit de la fosta administraţie Trump şi că retragerea militară va începe la 1 mai.

El a mulţumit aliaţilor pentru sprijin şi a reafirmat principiul că această plecare din Afganistan va fi realizată pe principiul “am intrat împreună, vom pleca împreună” în deplină coordonare cu aliaţii din NATO, care actualmente dislocă împreună mai multe trupe în această ţară decât SUA. Între ţările cu cea mai mare contribuţie se numără şi România, fiind a cincea naţiune contributoare cu peste 600 de militari dislocaţi. Conform raportului secretarului general al NATO pentru anul 2020, în iunie anul trecut erau 38 de naţiuni aliate şi partenere participante în Afganistan, reprezentând aproape 16.000 de soldaţi, din care jumătate erau asiguraţi de SUA şi restul de statele aliate şi partenere, cele mai importante contribuţii venind din partea Germaniei, Regatului Unit, Georgiei şi României.

De altfel, prezenţi la reuniunea extraordinară, ministrul de externe Bogdan Aurescu şi ministrul apărării naţionale Nicolae Ciucă au “a evidenţiat angajamentul de lungă durată, de până în prezent, al României pentru stabilitatea şi securitatea Afganistanului şi a subliniat necesitatea luării în considerare a intereselor de securitate ale Aliaţilor şi ale Afganistanului, precum şi importanţa menţinerii solidarităţii şi unităţii NATO”, se arată într-un comunicat al MAE de la Bucureşti.

“Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi în prezent, România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii”, au subliniat cei doi miniştrii, conform unui comunicat separat al MApN.

SUA au intervenit în Afganistan după atentatele asupra turnurilor gemene din New York şi a Pentagonului de la 11 septembrie 2001, un moment important şi în istoria NATO, întrucât atunci a fost activat în premieră şi pentru singura dată articolul 5 privind apărarea colectivă din Tratatul Atlanticului de Nord. Armata americană a alungat rapid de la putere regimul taliban de la Kabul, acuzat că a găzduit organizaţia jihadistă Al Qaeda, responsabilă de atentate şi pe liderul său Osama bin Laden, dar apoi a rămas blocată în acest conflict.

Similare
RECOMANDĂRI