Declaraţie PUN: Responsabilitatea pentru destabilizarea situaţiei după alegerile prezidenţiale o poartă Igor Dodon şi PSRM, asistaţi de Kremlin
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Declaraţie PUN: Responsabilitatea pentru destabilizarea situaţiei după alegerile prezidenţiale o poartă Igor Dodon şi PSRM, asistaţi de Kremlin

PUN consideră că responsabilitatea pentru destabilizarea situaţiei după alegerile prezidenţiale din 15 noiembrie o poartă în totalitate Igor Dodon şi PSRM, asistaţi de Kremlin, care doresc o revansă contra votului pro-românesc şi pro-european al R. Moldova, se arată într-o declaraţie a Partidului Unităţii Naţionale

Partidul Unităţii Naţionale a luat act de instalarea unei noi majorităţi parlamentare formată din PSRM, Partidul Şor şi câţiva deputaţi dirijaţi de Vlad Plahotniuc.

Partidul Unităţii Naţionale consideră că această nouă alianţă este una anti-naţională, anti-românească şi anti-europeană şi are două dimensiuni:

-         O dimensiune economică, care să asigure şi să perpetueze schemele de corupţie gestionate de Igor Dodon, împreună cu Ilan Shor şi Vlad Plahotniuc;

-         O dimensiune geopolitică pro-rusă, care vizează re-rusificarea şi federalizarea Republicii Moldova.

În contextul celei de-a doua dimensiuni, respectiv cea geopolitică pro-rusă se încadrează adoptarea în cadrul şedinţei de ieri a Parlamentului Republicii Moldova a legilor vizând promovarea limbii ruse, practic ca primă limbă de folosire pe teritoriul statului, şi a legii ce oferă Găgăuziei dreptul de veto asupra deciziilor legislativului care privesc UTA Găgăuzia.

Partidul Unităţii Naţionale consideră că adoptarea acestor două legi, dar anticipăm că ar putea urma şi altele de acest gen, este un grav atentat la securitatatea, unitatea şi suveranitatea Republicii Moldova.

Prin acordarea dreptului de veto Comratului practic Parlamentul Republicii Moldova renunţă la suveranitatea sa asupra teritoriului Unităţii Teritorial Administrative Găgăuze deschizând astfel procesul de federalizare a Republicii Moldova. Cu regret, contrar chiar propriilor interese, locuitorii Găgăuziei sunt din nou folosiţi în calitate de ostatici în războiul geopolitic pe care Rusia îl poartă contra R. Moldova.

În acest context şi pentru a nu permite re-rusificarea şi  federalizarea Republicii Moldova Partidul Unităţii Naţionale va contesta la Curtea Constituţională cele două legi anti-naţionale.

PUN consideră că responsabilitatea pentru destabilizarea situaţiei după alegerile prezidenţiale din 15 noiembrie o poartă în totalitate Igor Dodon şi PSRM, asistaţi de Kremlin, care doresc o revansă contra votului pro-românesc şi pro-european al R. Moldova. Introducerea pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a Parlamentului a mai multor proiecte cu caracter exploziv riscă să arunce R. Moldova într-o destabilizare totală, urmată de o izolare internaţională şi mai profundă.

Adoptarea acestor proiecte de lege s-a făcut cu grave abateri constituţionale, cu încălcarea regulamentului parlamentului şi procedurilor de vot, iar unele cu încălcări penale. Avertizăm noua majoritate PSRM-Shor, că promovarea unor astfel de acte legislative duc la destrămarea Republicii Moldova şi sunt cu toţii pasibili de puşcărie.

Partidul Unităţii Naţionale îndeamnă susţinătorii săi şi cetăţenii R. Moldova să iasă masiv la protest duminică, 6 decembrie, pentru a ne apăra suveranitatea naţională, libertate şi votul din 15 noiembrie 2020.

Similare
RECOMANDĂRI