Democraţii şi reprezentanţii blocului ACUM, poziţii opuse privind situaţia din ţară
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Democraţii şi reprezentanţii blocului ACUM, poziţii opuse privind situaţia din ţară

Blocul ACUM şi Partidul Democrat rămân pe aceleaşi poziţii în raport cu ultimele decizii politice adoptate de Parlament în ultimele zile. În timp ce blocul ACUM consideră că majoritatea formată de ACUM şi socialişti în Parlament acţionează în conformitate cu legea, PDM consideră acţiunile în afara legii. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Deputatul ACUM Mihai Popsoi spune că PDM se ţine cu dinţii de putere şi nu vrea să plece în pofida faptului că există o majoritate legitimă, o majoritate parlamentară, un Guvern învestit şi instituţia preşedinţiei. Potrivit lui, acest Guvern se bucură de susţinerea majorităţii cetăţenilor.

„Noi suntem orientaţi spre compromis, nu am venit la guvernare pentru a ne război, am venit la guvernare pentru a aduce pace, linişte şi prosperitate cetăţenilor”, a menţionat Mihai Popşoi.

Potrivit vicepreşedintelui Partidului Democrat Vladimir Cebotari, câmpul juridic al situaţiei create este foarte simplu – există mai multe hotărâri ale Curţii Constituţionale care statuează că Parlamentul este unul deja dizolvat, că nu există niciun fel de nou Guvern numit şi că nu există niciun Parlament funcţional.

„Este ceea ce avem în câmpul legal ca acte. Ne plac, nu ne plac aceste hotărâri, cum nu ne-au plăcut şi alte hotărâri ale CC care spun că majoritatea în parlament înseamnă 52 de deputaţi, nu 51. Dar aceste hotărâri se respectau”, notează democratul. Potrivit lui, deciziile de formare a majorităţii parlamentare şi de învestire a Guvernului nu s-au încadrat în termenele prevăzute de legislaţie.

Expertul în drept constituţional Teodor Cîrnaţ consideră că blocajul politic care s-a creat în Republica Moldova vine dinspre domeniul juridic. Potrivit lui, Curtea Constituţională a adoptat hotărâri şi a emis avize care mai degrabă sunt în favoarea Partidului Democrat.

„Hotărârile CC au fost adoptate în interesul partidului care a delegat magistraţii la Curte. Atunci când preşedintele Dodon a depus sesizarea, în luna mai, judecătorii au aşteptat data de 7 iunie pentru a respinge această sesizare. Când respingi sesizarea, tu nu argumentezi deloc”, spune Teodor Cîrnaţ.

Potrivit lui, CC a emis avizele privind dizolvarea Parlamentului şi numirea unui nou premier fără să aştepte acte semnate, fără să respecte procedura necesară în acest sens.
Similare
RECOMANDĂRI