Deocamdată nu se ştie dacă cetăţenii din diaspora vor putea vota la parlamentare cu paşaportul expirat
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deocamdată nu se ştie dacă cetăţenii din diaspora vor putea vota la parlamentare cu paşaportul expirat

Deşi anterior, au fost adoptate de către Comisia Electorală Centrală, hotărâri în baza cărora li s-a permis cetăţenilor din diaspora să voteze cu actele expirate la alegeri, actualmente, nu se ştie care vor fi acţiunile şi ce va decide CEC în acest sens. Este declaraţia vicepreşedintei CEC, Rodica Ciubotaru, expusă în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Vicepreşedinta CEC a explicat într-o intervenţie telefonică probabilitatea ca cetăţenii Republicii Moldova de peste hotare să nu poată vota cu paşaportul expirat în felul următor:

„Actele în baza cărora cetăţenii RM îşi exprimă dreptul constituţional sunt actele valabile aşa cum prevede legea. S-a făcut derogare de la aceste prevederi ale Codului Electoral, deoarece, anterior, de exemplu la scritunul prezidenţial, data pentru alegerile preşedintelui Republicii Moldova a fost stabilită într-un termen mai restrâns, dar pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, data alegerilor a fost stabilită cu suficient timp înainte, ca cetăţenii să-şi poată perfecta documentele în baza cărora să poate să-şi exercite dreptul constituţional.”

Dragoş Vicol, preşedinte al Consiliului Coordonator al Audiovizualului spune că alegerile parlamentare după formula inedită, cât şi referendumul republican reprezintă deopotrivă o provocare, dar şi vor suscita un interes în societatea din Republica Moldova. Dar nu trebuie să uităm de partenerii noştri de dezvoltare, spune el, care ne-au asigurat că de rezultatele acestor alegeri depinde foarte mult parcursul democratic al ţării noastre.

„De multe ori, sesizările sau contestaţiile care vin la CCA se referă nu atât la prestanţa moderatorilor sau a postului de televiziune, cât la prestanţa concurenţilor electorali. Şi atunci trebuie să se facă următoarea delimitare: ceea ce vizează prestanţa sau mesajele exprimate de către concurenţii electorali ţin de competenţa CEC-ului. Pentru noi este important ca moderatorul emisiunii să se detaşeze de anumite îndemnuri, activităţi cu caracter electoral până nu a început campania electorală, iar în timpul dezbaterilor să respectce anumite cerinţe”, a mai adăugat Vicol.

Intenţia Promo-LEX este să acopere în ziua alegerilor toate secţiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova, a menţionat Igor Bucătaru, expert Promo-LEX, iar instalarea camerelor de supraveghere în secţiile de votare se consideră inutilă.

„Concluzia noastră este că din ce am semnalat noi din cele 16 misiuni de observare, principalele încălcări constatate de către noi totuşi se efectuau pe perioada campaniei şi în jurul secţiei de vot în ziua alegerilor. Or, nemijlocit, ceea ce se va filma, şi anume urna de vot, cel puţin ai noştri observatori nu au raportat situaţii când s-au aruncat, cum vedem în filmuleţe în mai multe ţări, cu zeci, douăzeci, treizeci de buletine de vot. Poziţia noastră a fost spusă şi public, considerăm că este un supliment inutil”, a conchis expertul Promo-LEX. 

Întrebată ce crede despre declaraţiile făcute de opoziţie precum că CEC nu este o instituţie liberă, ci subordonată politic, Rodica Ciubotaru a spus că nu comentează acuzaţiile şi declaraţiile partidelor politice.
Similare
RECOMANDĂRI