Deputat în Primul Parlament: Nadejda Brânzan a iubit sincer Basarabia şi neamul românesc. Credea în reîntregirea României şi dorea foarte mult să prindă Ziua Dreptăţii noastre
Sursa foto:Radio Europa Liberă Vizualizari:

Deputat în Primul Parlament: Nadejda Brânzan a iubit sincer Basarabia şi neamul românesc. Credea în reîntregirea României şi dorea foarte mult să prindă Ziua Dreptăţii noastre

Trecerea la cele veşnice a Nadejdei Brânzan a adus tristeţe în sufletul oamenilor care au cunoscut-o şi mai ales în sufletul celor care au avut ocazia să munească cot la cot cu femeia de fier a anilor 90. Foşti deputaţi în Primul Parlament dar şi actuali deputaţi au publicat mesaje de condoleanţe, exprimându-şi regretul pentru pierderea unui Om- exemplu al demnităţii.

Maria Ciobanu, deputat:  „Semnatara Declaraţiei de Independenţă Nadejda Brânzan a fost chemată în Ceruri... Prietenia care mi-o arăta mă onora. A fost un adevărat ales al poporului. Nu şi-a trădat niciodată electoratul de simţire românească. Deşi în anii de la urmă se mişca greu, confruntându-se cu probleme de sănătate, mă invita la diferite evenimente memorabile, la Biserica pe care o cinstea şi pe care şi-o dorea frumoasă.

Urmărea cu mare atenţie ceea ce se întâmplă în Parlament. Îmi trimitea proiecte, amendamente, deşi ştia că nu are cine le vota, deoarece prea mulţi nealeşi ai poporului au ocupat fotoliile din Legislativ. Amintire luminoasă, Om al Cetăţii! Zbor lin în Ceruri...”.


PAS: Republica Moldova a mai pierdut un Om de mare valoare, un patriot adevărat, un exemplu de demnitate şi curaj. O doamnă de o rară inteligenţă şi rafinament spiritual, un medic dedicat, cu înalt spirit civic şi dragoste de oameni. A trăit cu deplină încredere în valorile adevărate ale neamului şi a pledat continuu pentru idealul naţional.

Ţara noastră a fost binecuvântată să aibă oameni de o asemenea nobleţe spirituală, oameni care au ţinut lumina speranţei aprinsă chiar şi în cele mai întunecate timpuri. Mulţumim din numele generaţiei noastre pentru lecţia de viaţă şi patriotism”

 
Alecu Reniţă, deputat în Primul Parlament: „Încă o voce puternică românească din Primul Parlament ne părăseşte. Nadejda Brânzan a iubit sincer Basarabia şi neamul românesc. Credea în reîntregirea României şi dorea foarte mult să prindă Ziua Dreptăţii noastre. Avea multă înţelepciune şi răbdare, dar în ultimii ani suferea cumplit că bandiţii au pus mâna pe putere şi au provocat prăbuşirea instituţională şi morală a R.Moldova. Înainte de a spune ceva în spaţiul public, Nadejda Brânzan se documenta temeinic. Deşi deţinea toate probele în privinţa hoţilor şi profitorilor, nu-i venea să creadă că după aproape 3 decenii de la votul istoric din 27 august 1991, în fruntea moldovenilor au ajuns cele mai oribile personaje, nişte lepădături, care îşi bat joc de popor, de omul simplu şi de zbaterile înaintaşilor pentru adevărul istoric. A avut multe iniţiative pentru a înveşnici destinul tragic al Basarabiei, a îndemnat primarii din toate localităţile să ridice câte o Troiţă în memoria tuturor băştinaşilor, care au murit în urma foametei artificiale organizată de ocupanţi, a îndemnat intelectualitatea să scrie câte o monografie despre fiecare localitate din R.Moldova. A participat la zeci de emisiuni, care ar trebui să fie adunate şi să facă parte din Tezaurul de aur al Mişcării de Eliberare Naţională. Ne-a părăsit o minunată colegă în a cărei inimă se află filele de glorie ale renaşterii naţionale şi cele mai frumoase sentimente faţă de acest popor şi pământ matern, pentru care s-a zbătut o viaţă ca să fie liber şi prosper.

Dumnezeu să vă aibă în pază şi vă ţină lângă îngerii Lui.
Adio, Nadejda Brânzan. Lumină lină!”
 

Vasile Năstase, deputat în Primul Parlament: Blânda, grijulia, senina şi luminoasa noastră Nadejda Brânzan pleacă în eternitate. Un reper. Un alt reper. O conştiinţă. O altă conştiinţă. Nadejda Brânzan şi Lidia Istrati, două caractere,două suflete pereche, două stele gemene spre care vom ridica mereu, mereu ochii!  Rămânem tot mai singuri, tot mai văduviţi de caractere..

Nadejda Brânzan, asemeni Lidiei Istrati, a întruchipat conştiinţa de neam, încercarea de a ne uni pe toţi cei cu viziuni naţionale şi europene sub un singur sceptru, cel al moralei, demnităţii şi verticalităţii”.


Chiril Moţpan, deputat: „A fost o Doamnă extraordinară, dedicată cu tot sufletul cauzelor pe care şi le propunea. Deputat în primul parlament al Republicii Moldova, a fost una dintre femeile emblematice ale acelei legislaturi, alături de Leonida Lari şi Lidia Istrati.

Nu a acceptat niciodată compromisuri şi a promovat mereu cele mai progresiste idei, atât în domeniul ocrotirii sănătăţii, protecţiei mamei şi copilului, cât şi în cel cu nuanţe politice mai pronunţate – condamnarea regimului totalitar şi asumarea identităţii naţionale autentice a românilor din Republica Moldova. Şi nu doar că a promovat idei, ci a şi făcut, de fiecare dată, lucrurile concrete pe care le cerea momentul istoric.

E trist că nu vom avea parte de susţinerea şi experienţa ei în aceste vremuri grele. Ar fi fost unul dintre cei mai indicaţi oameni pentru a spune şi a face lucrurile necesare în contextul nostru actual, de pandemie şi ceaţă politică. Un om tranşant, decis, pasionat”.
 

Andrei Năstase, liderul Platformei DA: S-a stins Doamna Nadejda Brânzan. Pleacă tihnit şi discret titanii… Singurele gânduri care îmi sparg tristeţea sunt că nu m-a menajat gratuit niciodată, cu vorba-i dreaptă şi osoasă mi-a spus adevărul şi mi-a dat sfatul onest şi sincer, că nu a tolerat minciuna, iar demnitatea civică şi politică au caracterizat-o firesc şi fără echivoc. Acum, când a chemat-o Dumnezeu în forurile Sale cereşti, cu regret, vom realiza că am pierdut cu toţii un mare Om, o inegalabilă conştiinţă, o luptătoare remarcabilă. Dar şi că suntem obligaţi să-i cinstim amintirea prin fapte cugetate, determinate, astfel încât să fim demni de sacrificiul cu care domnia sa şi-a servit idealurile, Ţara, limba română şi oamenii deşteptaţi.

Zbor lin, doamnă cu suflet mare, Dumnezeu să vă aibă în dreapta şi lumina Sa!”
 


Nadejda Brânzan s-a născut la 29 august 1948, în oraşul Rezina. A absolvit cu menţiune Facultatea Medicină Generală a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău. Deşi întreaga-i carieră şi-a petrecut-o în primele rânduri ale oamenilor în halate albe – medic-infecţionist la spitalul raional Ştefan Vodă, şef de secţie, medic-şef-adjunct la spitalul raional Rezina, medic infecţionist la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorba” din Chişinău – mai bine de un sfert de secol s-a consacrat mai multor activităţi cu caracter cultural-spiritual. În 1989 a fondat cenaclul etno-cultural „Basarabia” din raionul Rezina, a participat activ la Mişcarea de Eliberare Naţională, colectând semnături pentru oficializarea limbii române şi alfabetului latin. Este unul dintre ctitori bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Chişinău şi iniţiatorii parastasului nominal în memoria membrilor Sfatului Ţării, care la 27 martie 1917 au votat Unirea Basarabiei cu România, precum şi parastasului de la 27 august în memoria deputaţilor Parlamentului Independenţei, ambele având loc anual. A iniţiat de asemenea un proiect de ridicare a monumentelor în fiecare localitate în memoria celor supuşi represiunilor de regimul totalitar de ocupaţie sovietică, precum şi „O Troiţă în fiecare cimitir”, în memoria localnicilor decedaţi în anii foametei organizate, de asemenea un şir de iniţiative legislative şi cu caracter social. În toate acestea a depus suflet, abnegaţie şi consacrare până la sacrificiu.
S-a stins din viaţă la 25 mai 2020. 

La valoarea carierei sale profesionale şi politice, a spiritului patriotic şi abnegaţiei cu care s-a consacrat activităţilor nominalizate, a fost modest apreciată: „Ordinul Republicii”, medalia „Meritul Civic”, titlul „Eminent al ocrotirii sănătăţii”. Colegii din Parlamentul Independenţei îi vor păstra cea mai pioasă amintire şi exprimă profunde condoleanţe familiei, rudelor şi apropiaţilor.
 
Similare
RECOMANDĂRI