Deputaţi ACUM vin cu precizări referitor la modificările aprobate ieri: ”Nu dăm SIS-ul nimănui”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputaţi ACUM vin cu precizări referitor la modificările aprobate ieri: ”Nu dăm SIS-ul nimănui”

Deputaţi din blocul ACUM au venit cu precizări cu referire la Legea cu privire la Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, aprobată ieri în prima lectură.

„Nu dăm SIS-ul nimănui. Decapitarea SIS era o chestie de urgenţă, pentru că în fruntea instituţiei era un element oligarhic. Asta trebuia făcut. Asta am făcut în prima zi, imediat după votarea guvernului. Noul director la SIS va fi agreat între preşedinţie şi majoritatea parlamentară. Aşa e în România, de exemplu. Aşa e democratic. Checks and balances se numeşte. Nimeni nu are putere absolută şi toţi se consultă pentru a avea o soluţie acceptabilă. Aşa e în democraţie. Preşedinţia nu va înainta pe cineva, care nu va fi acceptat de noi, şi invers, noi nu vom insista pe cineva inacceptabil de partea cealaltă. Pentru o instituţie ca SIS aşa format este ok, cred. Nici eu, nici colegii mei nu vor vota pentru un şef la SIS cu o imagine dubioasă, oricât de ”eficient” nu ar pare. Astea sunt criteriile aplicate fostului şef la SIS, votat de Partidul Democrat. Asemenea oameni sunt votaţi de PD, nu de noi”, a scris pe pagina sa de Facebook deputatul Dumitru Alaiba.
 
Cu precizări a venit şi deputatul Sergiu Litvinenco:
 
„Şeful SIS urmează a fi numit în funcţie de către Parlament la propunerea Preşedintelui Republicii Moldova. Altfel spus, la numirea şefului SIS urmează să participe în mod obligatoriu două instituţii ale statului – atât Preşedintele Republicii Moldova la nivel de propunere, cât şi Parlamentul – la nivel de decizie finală. Indiferent pe cine propune Preşedintele RM, dacă nu există acceptul Parlamentului, persoana nu poate fi nici numită, nici demisă de la conducerea serviciului de informaţie. O astfel de modalitate de numire a şefului structurii de securitate a statului există în majoritatea statelor din Uniunea Europeană, inclusiv România. De exemplu, potrivit art.23 din Legea nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI, ”Serviciul Roman de Informaţii este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţă comună, la propunerea Preşedintelui României, în urma audierii celui propus de catre comisia însarcinată să exercite controlul parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, care va prezenta un raport în fata celor doua Camere ale Parlamentului”. Prin urmare, nu este vorba de nicio subordonare a SIS-ului către Preşedintele RM.  SIS-ul, aşa cum se practică în marea majoritate a statelor UE, se va afla sub control parlamentar”, a explicat Sergiu Litvinenco.
 
Amintim că ieri, Parlamentul a aprobat în prima lectură Legea cu privire la Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova.

Potrivit proiectului, activitatea SIS urmează a fi coordonată de către Preşedintele Republicii Moldova, în limitele competenţei sale şi va fi supusă controlului parlamentar. Astfel, SIS ar putea fi condus de un director, numit în funcţie de Parlament, la propunerea şefului statului, pe un termen de cinci ani.
 
De asemenea, eliberarea din funcţie a directorului SIS ar putea fi făcută de Parlament la propunerea Preşedintelui Republicii Moldova sau la propunerea a cel puţin unei treimi din numărul deputaţilor aleşi în cazul în care acesta se va afla în stare de incompatibilitate, în conflict de interese, nu va depune declaraţia de avere şi interese, precum şi va exista o hotărâre judecătorească irevocabilă sau în cazul exprimării neîncrederii.

Pentru a intra în vigoare, proiectul acesta urmează a fi examinat şi votat în lectură finală, apoi publicat în Monitorul Oficial al RM.
 
Similare
RECOMANDĂRI