Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputaţii propun modificarea metodologiei de calcul a preţului plafon la carburanţi

Dezbateri aprinse în Parlament pe marginea deciziei Ministerului Economiei de a contesta în judecată ordinul ANRE de majorare a preţurilor la carburanţi. Opoziţia califică decizia Executivului drept o imixtiune în activitatea instituţiei. Socialiştii propun micşorarea accizelor la produsele petroliere pentru a oferi astfel, un preţ mai mic consumatorilor finali. Propunerea PSRM însă, nu este deocamdată acceptată de majoritatea parlamentară.

Încă de ieri, Judecătoria Chişinău a suspendat ultimul ordin ANRE de majorare a preţurilor la benzină şi motorină până la emiterea unei hotărâri irevocabile. S-a întâmplat după ce ministerul economiei şi agenţia pentru protecţia consumatorului au acţionat în instanţă decizia agenţiei pe motiv că aceasta nu a fost supusă consultărilor publice.

Opoziţia parlamentară spune că o soluţie ar fi revizuirea metodologiei de calcul a preţului plafon la combustibil. Întrucât ANRE nu face decât să pună în aplicare formula de calcul aprobată de parlament.

Socialiştii au propus astăzi reducerea accizelor la produsele petroliere.

Decizia PSRM nu a întrunit însă numărul necesar de voturi pentru a fi inclusă pe ordinea de zi.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a anunţat preţurile plafon de comercializare a produselor petroliere pentru perioada 13-26 iunie. Astfel, în următoarele două săptămâni, preţul plafon la benzină este de 19 lei şi 15 bani per litru, iar la motorină de 17 lei şi 09 bani. Astfel, s-a revenit la nivelul preţurilor anunţate la 15 mai.
Similare
RECOMANDĂRI