Deputatul PAS Vladimir Bolea: Structurile internaţionale nu ascultă neapărat politicienii dintr-o ţară, ci se uită la cum votează cetăţenii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Deputatul PAS Vladimir Bolea: Structurile internaţionale nu ascultă neapărat politicienii dintr-o ţară, ci se uită la cum votează cetăţenii

„Structurile internaţionale nu ascultă neapărat politicienii dintr-o ţară, ci se uită la cum votează cetăţenii. De asta mă întorc la votul din vara anului trecut, care a fost un vot autentic pro-european, şi nu îl poţi trata ca şi cum ar fi ambiguu. Era un vot cert, iar asta face ca guvernările din Uniunea Europeană să fie convinse că Republica Moldova este pe dreumul cel bun”, a declarat deputatul PAS Vladimir Bolea, aflat în platoul emisiunii Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA.

Potrivit deputatului,cele 100 de milioane de euro care vor fi alocate de către Guvernul României vor fi absolut necesari pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

„Noi avem o asociaţie a primarilor şi avem primari foarte bine şcoliţi. România, după ce a aderat la UE în 2007, avea la dispoziţie o mulţime de fionduri post-aderare, care permitea primăriilor să construiască drumuri, grădiniţe, dar procesul de absorbţie a acelor fonduri era infim. Primarii din Republica Molodova au depus 725 de dosare şi toate sunt foarte bune”, a spus Vladimir Bolea.

 Expertul IPRE Mihai Mogâldea a spus în cadrul emisiunii că poziţiile statelor în Consiliul European pe cazul Republicii Molodva vor fi diferite.

„Vor exista 70%-80% dintre state care vor saluta oferirea statutlui de candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova. Aceasta este o decizie de oportunitate, care trebuie văzută într-un context de securitate complicat. Sunt mulţi actori ai UE care solicită ca strategia UE faţă de Ucraina să fie mai pronunţată, cu beneficii şi oportunităţi mai multe. Cred că, în acest context, mă aştept să existe câteva voci mai puţin optimiste în acest sens”, a spus Mihai Mogâldea, care a menţionat că aceste state ar fi Olanda, Luxemburg, Danemarca, Austria.

Robert Lupiţu, expert în relaţii internaţionale de la Bucureşti, a spus într-o intervenţie prin skype că, deşi există un interes mai ridicat pentru Ucraina, în ultimele zile se observă o preocupare mai mare faţă de soarta Republicii Moldova din partea unor decidenţi europeni.

„Procesul de extindere, în sensul dobândirii consensului, a fost în ultimii ani mai degrabă un dialog spumos şi subiect de contradicţie între liderii europenii, dar războiul şi starea de conflict nu era atât de aproape la porţile Europei”, a spus Robert Lupiţu.
Similare
RECOMANDĂRI