VIDEO. Dezbateri în Parlamentul European: „Trebuie să dăm orizont european R. Moldova”, „Pregătim măsuri concrete de susţinere”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Dezbateri în Parlamentul European: „Trebuie să dăm orizont european R. Moldova”, „Pregătim măsuri concrete de susţinere”

Situaţia Republicii Moldova a fost dezbătură în plenul Parlamentului European, în cadrul şedinţei de ieri. Mai mulţi eurodeputaţi, 19 la număr, conform eurodeputatului Traian Băsescu, au luat cuvântul la acest subiect.

 Şefa diplomaţiei de la Bruxelles, Federica Mogherini a spus că se pregătesc măsuri concrete pentru a susţine R. Moldova. Ea s-a referit inclusiv la deblocarea asistenţei macro-financiare.
 
„Poporul Republicii Moldova a cerut reforme, a cerut o schimbare. Uniunea Europeană a urmărit situaţia din ultimele luni şi ani. Ne bucurăm că R. Moldova are acum un guvern hotărât să lupte cu corupţia şi să reformeze ţara. Acum un an situaţia era realmente critică: alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului, fuseseră anulate, printr-o decizie dubioasă. Acesta a fost un moment dificil în relaţia noastră cu R. Moldova. A trebuit să luăm decizii neplăcute, dar necesare, când am suspendat asistenţa macro-financiară pentru că R. Moldova nu-şi îndeplinea propriile angajamente. Am fost uşuraţi când noul Guvern a început să se funcţioneze şi când criza constituţională s-a rezolvat într-un mod clar şi paşnic. Contactele cu noii omologi de la Chişinău au fost foarte intense. Pregătim măsuri concrete ca să susţinem RM pe baza reformelor din Acordul de Asociere şi asta ar însemna şi deblocarea asistenţei macro-financiare”, a declarat Mogherini, conform radiochisianu.md.
 
„Problema Republicii Moldova este că nu ştie care îi este viitorul. UE refuză să-i dea perspectiva intrării în UE mai devreme sau mai târziu, atunci când va fi pregătită. Moldova e o ţară aflată în zona gri şi niciun politician din R. Moldova  nu poate spune românilor din R. Moldova care e viitorul acestei ţări, aflată între Ucraina, transnistria controlată de Rusia şi frontiera Uniunii Europene. Concluzie: Daţi perspectivă europeană R. Moldova, altfel va rămâne aşa cum este o lungă perioadă de timp”, a declarat Traian Băsescu.
 
Eurodeputatul francez Thiery Mariani a sugerat că UE ar trebui să continue şi chiar să sporească ajutorul acordat Republicii Moldova, inclusiv ajutorul financiar:
 
„Trebuie să dăm un orizont european Republicii Moldova. Moldova nu este în UE, dar toţi cetăţenii R. Moldova pot să vină pentru că vecinul său istoric a fost foarte generos cu paşapoarte româneşti. Este timpul ca Europa să aibă un program adevărat de ajutare a acestei ţări”.
 

 
„Actualul Guvern al Republicii Moldova doreşte apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, doreşte restabilirea încrederii în instituţiile statului, inclusiv în justiţie, doreşte justiţie, doreşte dreptate, doreşte stat de drept, doreşte combaterea fraudei şi investigarea fraudei de un miliard de euro din sistemul bancar, doreşte mass-media independentă şi puternică. Este un Guvern care merită ajutorul nostru.

Cum putem ajuta acest Guvern? În primul rând, deblocând cât de curând asistenţa macrofinanciară de 100 milioane de euro. Guvernul Republicii Moldova este dispus să îndeplinească toate condiţiile. Iar, în al doilea rând, prin cât mai multe vizite în Republica Moldova. Doamnă Înalt Reprezentant, vă solicit să mergeţi cât de curând în Republica Moldova să spuneţi cetăţenilor Republicii Moldova că suntem alături de ei şi să le vorbiţi despre beneficiile concrete ale apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană”, a declarat eurodeputatul Siegrfried Mureşan.


Similare
RECOMANDĂRI