Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Diaspora îşi va putea alege preşedintele în 139 de secţii de votare. Cele mai multe vor fi înfiinţate în Italia, Rusia, România şi SUA

Basarabenii din străinătate îşi vor putea alege viitorul preşedinte în 139 de secţii de votare deschise peste hotare. Cele mai multe vor fi înfiinţate în Italia, Rusia, România şi SUA. Decizia a fost luată astăzi de Comisia Electorală Centrală. Totuşi, numărul de secţii de vot aprobat este cu mult mai mic decât cel propus anterior - 202.

Potrivit membrilor CEC, discuţiile referitoare la constituirea secţiilor de votare în străinătate au început încă din luna iunie. Ultima propunere a instituţiei electorale către ministerul de Externe era să deschisă 145 de secţii. S-a acceptat, însă, înfiinţarea a numai 136 de secţii. În acest sens, ministerul de Externe a adus mai multe argumente.

„Unu: recepţionearea tardivă, inclusiv până la 26.09 a permisiunilor de înfiinţare a secţiilor de votare. Doi: instituirea noilor restricţii sanitare în orice moment până la 26.09 cât şi regtrarea deciziilor pozitive exprimate anterior sub influenţa evoluţiei situaţiei epidemiologice în ţările respective. Trei: instituirea carantinei parţiale sau totale în anumite state care poate face impoisbilă conbstitirea secţiilor şi va limita deplasarea persoanelor într-o rază anumită a domiciliului”, a spus Dorin Cimil, preşedinte, Comisia Electorală Centrală.

Ulterior, membrii CEC au aprobat deschiderea a încă trei secţii de votare. Astfel, numărul total a ajuns la 139. Cele mai multe birouri electorale, 30 la număr, vor fi constituite în 24 de oraşe din Italia. Alte 17 vor fi create în Federaţia Rusă. În România şi SUA se vor deschide câte 12 secţii de votare, în Franţa 8, în Marea Britanie 7, iar alte 6 secţii de votare vor fi în Germania.

NUMĂRUL SECŢIILOR DE VOTARE DIN STRĂINĂTATE

Italia: 30 de secţii
Rusia: 17 secţii
România şi SUA: câte 12 secţii
Franţa: 8 secţii
Marea Britanie: 7 secţii
Germania: 6 secţii

Totodată, pentru basarabenii din Canada, Irlanda şi Spania se vor crea câte 4 secţii de vot. Alte 3 birouri electorale se vor deschide în Portugalia, iar câte 2 în Israel, Turcia şi Ucraina. În 21 de ţări, printre care Bulgaria, Grecia, Olanda, Belgia, China, va fi creată câte o singură secţie de vot.

Astăzi, Comisia Electorală Centrală a decis şi numărul secţiilor care vor fi înfiinţare pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului. Vor fi deschise 42 de birouri electorale în Tighina şi unele localităţi ale raionului Căuşeni.

Numărul acestor secţii a fost o problemă, chiar de la debutul campaniei electorale. O investigaţie jurnalistică a arătat că s-au comis fraude în procesul de înregistrare prealabilă a alegătorilor din Rusia.
Similare
RECOMANDĂRI