Diplomat ucrainean: R. Moldova trebuie să ia gaze din România, dar cât timp nu e posibil - din Slovacia
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Diplomat ucrainean: R. Moldova trebuie să ia gaze din România, dar cât timp nu e posibil - din Slovacia

Diplomatul ucrainean, expertul pe probleme de securitate energetică şi cele ce ţin de gazul rusesc, Serghei Korsunski, a explicat de ce Republica Moldova trebuie să ia serios în calcul găsirea unei alternative pentru gazul rusesc, în contextul în care tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei poate să fie stopat în câteva luni.

Potrivit expertului, în cazul în care tranzitul va fi stopat, Republica Moldova poate cumpăra gaze din Europa prin Ucraina.

„Trebuie de avut grijă din timp de acest lucru. În cazul în care tranzitul va fi stopat, Republica Moldova poate cumpăra gaze din Europa prin Ucraina. Din punct de vedere tehnic, putem furniza gaze din aceeaşi Slovacia, însă trebuiesc clarificate nuanţele de tranzit. Ucraina cu siguranţă va lua în considerare interesele Republicii Moldova. Ei bine, desigur, mai este şi România”, a declarat expertul pentru deschide.md.

Fiind întrebat dacă conectarea Republicii Moldova la sistemul de gaze al României ar exclude consumul de gaze ruseşti, diplomatul ucrainean a spus că este un lucru oportul pentru ţara noastră.

„Ştiu că în România există planul de a construi o conductă spre Republica Moldova. Din punctul meu de vedere acest lucru este justificat şi oportun. Tranzitul prin Ucraina se va menţine cel mai probabil câţiva ani, însă nimeni nu poate să garanteze nimic în perspectivă.” 

Expertul ucrainean a mai adăugat că o posibilitate reală pentru Republica Moldova este şi conectarea la gazele venite prin revers din Slovacia, însă potrivit lui, cea mai bună variantă pentru Republica Moldova este este să aibă cel puţin două variante pentru achiziţia de gaze.

„Reversul este posibil din punct de vedere tehnic, cu siguranţă, şi există posibilitatea de a face achiziţii excluzând gazul rusesc de tranziţie. Asta e o posibilitate reală pentru Republica Moldova. Cea mai bună variantă pentru Republica Moldova este totuşi să aibă cel puţin două variante pentru achiziţia de gaze. Eu aş privi foarte serios colaborarea cu România, până atunci - cu Slovacia. Republica Moldova nu este un consumator mare, iar Gazpromul nu va pompa gazul dacă scopul lui este să sugrume Ucraina,” a adăugat diplomatul.

Similare
RECOMANDĂRI