Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Direcţia Administraţie Publică din Bălţi a elaborat un proiect pentru a-i oferi limbii ruse statut de limbă de comunicare la şedinţele Consiliului municipal

Deşi Curtea Constituţională a anulat legea privind statutul limbii ruse în Republica Moldova, autorităţile din Bălţi ignoră această decizie. Direcţia Administraţie Publică din Bălţi, a elaborat un proiect de hotărâre, pentru a-i oferi limbii ruse statut de limbă de comunicare la şedinţele Consiliului municipal. Proiectul a provocat ieri dispute aprinse în timpul unor dezbateri publice.

Consultările publice de la Bălţi au început cu scandal. Consilierii din opoziţie au criticat dur iniţiativa Direcţiei Administraţie Publică de a-i obliga să vorbească la şedinţele consiliului în două limbi, inclusiv în limba rusă. Mai mult, opoziţia s-a arătat indignată că autorităţile locale au inclus în proiect şi glotonimul "limba moldovenească" în locul "limbii române".  

ELENA BORDIANU, consilier municipal,  Bălţi: „Potrivit articolului 13 din constituţie şi anume aliniatul 8, în interpretarea Curţii Constituţionale din 5 decembrie 2013, limba de stat este limba română. Solicit ca acest punct să fie modificat sau să fie exclus din acest regulament tocmai pentru a nu pune şi mai mult jăratic pe o problemă atât de sensibilă.”

MAXIM KALMYKOV,  consilier municipal, Bălţi: „Eu m-am născut în această ţară. Susţineţi că sunt în vizită, îmi oferiţi ospitalitate? Poate doriţi să plec de aici. ”

VEACESLAV ZELENEŢCHI, consilier municipal, Bălţi: „ Nu trebuie să faceţi schimbări pentru că proiectul conţine norme de comunicare între noi.  Şi nu trebuie să politizaţi subiectul. Şi haideţi să muncim şi să ne ocupăm de lucruri importante.”

CRISTINA CRAEVSCAIA, consilier municipal Bălţi: „Consider că formula optimă pentru punctul 6 este de a introduce limba de stat şi alte limbi de circulaţie pe teritoriul unităţii administrativ -teritoriale.”

Consilierul Sergiu Burlacu spune că peste 55 la sută dintre locuitorii municipiului Bălţi vorbesc limba română.

SERGIU BURLACU, consilier municipal, Bălţi: „Observăm că primăria şi consilierii conduşi de Grigorişin şi Usatîi încearcă să includă sintagma de limbă moldovenească, ba chiar mai mult, solicită ca şedinţele consiliului municipal, activităţile comisiilor de specialitate să fie moderate inclusiv la egală măsură şi în limba rusă. Asta se face chiar dacă regulamentul precedent nu includea astfel de specificaţii precum limbă moldovenească şi limbă rusă.”

La consultări au participat mai mulţi locuitori ai oraşului Bălţi, care s-au arătat revoltaţi că şedinţa a fost moderată în limba rusă.

ION BLAJ, locuitor, Bălţi: „Acum a fost o şmecherie. M-a invitat pe mine să facă cu mine o consultaţie,  ca cetăţean, ca pensionar şi eu nimic nu am înţeles din ce spune ea.”

MAXIM BURDUJA, locuitor, Bălţi: „Noi vedem în Bălţi, în ziua de azi, că şcolile române, cu predare în limba română, sunt supra aglomerate, şcolile în limba rusă se închis una după alta sau sunt cu unu minim de copii . Este o discriminare majoră”

Consilierii nemulţumiţi de propunerea Administraţiei Publice insistă ca în regulament să fie menţionată sintagma limba română şi alte limbi.  O decizie finală va fi luată în următoarele 3 săptămâni, la una dintre şedinţele consiliului municipal Bălţi.
 
Similare
RECOMANDĂRI