Discuţii în premieră la nivelul Comisiei Europene despre adaptarea vaccinurilor existente la noile variante SARS-CoV-2
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Discuţii în premieră la nivelul Comisiei Europene despre adaptarea vaccinurilor existente la noile variante SARS-CoV-2

Noul grup de experţi al Comisiei privind variantele COVID-19 îşi va ţine prima reuniune, vineri, 23 iulie, în cadrul incubatorului HERA, pentru a discuta despre circulaţia şi clasificarea variantelor de virus şi despre necesitatea de a adapta vaccinurile la acestea.

Infecţiile cu varianta Delta sunt în creştere în întreaga Europă. Pandemia COVID-19 continuă, la fel ca şi eforturile noastre de a o limita. Nu este momentul să lăsăm garda jos. Împreună cu noul nostru grup de experţi în domeniul diferitelor variante, ne îmbunătăţim sistemul de monitorizare şi de alertă prin intermediul incubatorului HERA. Contribuţiile grupului ne vor ajuta să identificăm, să înţelegem şi să anticipăm mai bine apariţia diferitelor variante şi ne vor ghida în activitatea noastră de dezvoltare a unor măsuri de combatere. Aştept cu nerăbdare recomandările lor. Trebuie să fim cu un pas înainte”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Grupul de experţi va sprijini incubatorul HERA (noul Plan european de pregătire în domeniul bioapărării împotriva variantelor virusului care cauzează COVID-19) în ceea ce priveşte estimarea ameninţării reprezentate de mutaţiile COVID-19, inclusiv clasificarea acestora şi evaluarea necesităţii de a adapta vaccinurile existente.

De asemenea, acesta va propune criterii de selecţie pentru o listă de 10 tratamente promiţătoare pentru COVID-19, aşa cum a fost anunţat în Strategia Terapeutică a UE.

Cei 16 membri ai grupului sunt experţi în domeniul lor şi sunt numiţi în mod independent. Printre aceştia se numără doi reprezentanţi ai Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) şi ai Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Activitatea grupului de experţi va fi disponibilă în registrul grupurilor de experţi al Comisiei.

Prin intermediul Incubatorului HERA, UE îşi propune să aducă împreună cercetători, companii din domeniul biotehnologiei, producători şi autorităţi publice din Uniunea Europeană şi de la nivel global pentru a depista noi variante, pentru a oferi stimulente vizând crearea de vaccinuri noi şi adaptate, pentru a accelera procesul de aprobare a acestor vaccinuri şi pentru a asigura sporirea capacităţilor de producţie.

Iniţiativa are un buget de 75 de milioane de euro alocat dezvoltării unor teste specifice şi creşterii activităţii de secvenţiere a genomului virusului, cu obiectivul ca în cel puţin 5% din testele de COVID-19 pozitive să fie efectuată această secvenţiere, astfel încât mutaţiile să fie detectate timpuriu, informează AFP.

La suma mai sus amintită se adaugă alte 150 de milioane de euro care vor fi direcţionate spre intensificarea cercetării şi sporirii schimbului de date referitoare la noile variante ale noului coronavirus, reţea din care vor face parte 16 state membre UE şi alte cinci ţări asociate, inclusiv Elveţia şi Israel.

Similare
RECOMANDĂRI