DOC. Şase deputaţi cer să fie declarată criză de mediu în ţară
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

DOC. Şase deputaţi cer să fie declarată criză de mediu în ţară

Fracţiunea PAS din Parlament cere declararea crizei de mediu pe teritoriul Republicii Moldova. Deputaţii Dumitru Alaiba, Doina Gherman, Veronica Roşca, Galina Sajin, Virgil Pârslariuc şi Oazu Nantoi au înregistrat o declaraţie la Secretariatul Parlamentul şi solicită legislatorilor să o aprobe la una din şedinţele plenare ale Parlamentului.

Potrivit declaraţiei „criza de mediu este următoarea mare ameninţare pentru existenţa tuturor. Poluarea aerului, a apelor, a solului, gestionarea ineficientă a deşeurilor, reglementarea ineficientă a domeniului ocrotirii mediului şi politicile care nu încurajează o schimbare de atitudine riscă să afecteze grav sănătatea populaţiei, a generaţiilor viitoare şi să împiedice dezvoltarea durabilă a ţării noastre”. „Da, politicienii trebuie să-şi bată capul de problemele de mediu, pentru că problemele ecologice necesită decizii politice”, se spune în declaraţa făcută public de către Dumitru Alaiba.

Parlamentul solicită Guvernului Republicii Moldova instituirea unei comisii de raportare trimestrială despre acţiunile întreprinse şi progresele înregistrate privind implementarea acestora.



Deputaţii susţin că în Republica Moldova „suprafaţa ariilor naturale protejate de stat constituie doar 5,8% din teritoriul ţării, astfel nefiind asigurată o conservare eficientă a diversităţii biologice”. La fel, menţionează că „fondul forestier naţional constituie, oficial, doar 13,2% din suprafaţa ţării, cu mult sub media europeană de 40%”, iar „suprafaţa pădurilor rămâne neschimbată în ultimii cinci ani în pofida plantărilor efectuate în ultimii ani”.

Grupul de deputaţi afirmă că problema de mediu trebuie recunoscută, deoarece devine mai periculoasă şi mai devastatoare decât orice război mondial. „Întreaga planetă e în flăcări. Ţara noastră nu poate fi o excepţie. Parlamentele din tot mai multe ţări declară stare de criză de mediu, pentru a impulsiona mai multă acţiune şi determinare. Nu trebuie să fim o excepţie. Este iresponsabil să negăm, să ignorăm, să tăcem.”, se mai spune în declaraţie.

Similare
RECOMANDĂRI