Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dodon promite dublarea salariului cadrelor medicale şi ajutor pentru pensionar. Expert: De fapt, îşi bagă în incapacitate de plată propriul Guvern

Promisiuni pe bandă rulantă de la preşedinte. Igor Dodon se angajează să ofere un ajutor unic de 700 de lei tuturor pensionarilor cu o pensie mai mică de 3 mii de lei. În plus, promite dublarea salariului cadrelor medicale. Când se vor întâmpla toate acestea, încă nu e clar. Şefului statului susţine că… la toamnă, adică în ajunul alegerilor prezidenţiale. Experţii economici, însă, nu-şi explică de unde vor găsi autorităţile bani pentru îndeplinirea acestor promisiunii.

Preşedintele Igor Dodon a propus Guvernului acordarea unui ajutor unic de 700 de lei şi susţine că a găsit şi sursa de finanţare.

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: „Sper foarte mult că acest suport va fi acordat pe parcursul următoarelor luni. Adică, nu trebuie să fie la 1 ianuarie, lasă să fie la 1 august, 1 septembrie sau 1 octombrie, cum reuşeşte Guverenul să vină cu acest proiect. Mijloace financiare în acest sens sunt, le-am depistat”.

Şeful statului a declarat că astăzi va semna un decret prin care va proclama anul 2020 - Anul Lucrătorului Medical. Iniţiativa vine la pachet cu o altă promisiune.

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: „Vin cu propunerea de elaborare a unui plan calendaristic foarte clar de dublare a tuturor salariilor în sectorul medical. Mă refer nu doar la medici, dar şi la asistenţi medicali, toţi care lucrează în sectorul medical.  De exemplu, prima etapă 1 septembrie, vedem 1 decembrie sau 1 ianuarie”.

De cealaltă parte, experţii economici nu sunt la fel de optimişti ca şeful statului. Ei sunt de părere că Dodon a făcut doar nişte declaraţii populiste cu caracter electoral.

VEACESLAV NEGRUŢĂ, expert economic: „Astfel de daruri care se fac ocazional şi, în special, în ajun de alegereri nu e altceva decât o amăgeală care e oferită de către acest candidat electoral pe nume Dodon. Ar trebuie să fie soluţii de oferit cetăţenilor şi nu de a umbla cu bombonica înainte de alegeri. Noi cunoaştem constrângerile bugetare care există şi din punctul ăsta de vedere acestea nu sunt altceva decât promisiuni goale, deşarte atât timp cât nu e identifcată sursa necesară, or, în ultimele rectificări de buget gaura era de peste 16 miliarde iar conform calculelor mai recente aceasta e de peste 20 de miliarde. De fapt, preşedintele Dodon bagă în incapacitate de plată propriul Guvern. 

Experţii economici sunt sceptici în legătură cu implementarea acestor iniţiative pentru că nu sunt bani în buget.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Ce faci tu când nu ai bani? Te împrumuţi. Şi Guvernul nu prea reuşeşte să se împrumute.  Totul depinde de priorităţile politicului. Altfel spus, dacă politicienii decid că dăm la pensionari 700 de lei, evident trebuie să taie din altă parte. Cel mai probabil de la investiţii. Cât priveşte medicii, este corect că principialul element trebuie să fie majorarea de salariu problema este că nu sunt bani şi atunci această iniţiativă va fi făcută din contul altor cheltuieli”.

Pentru a fi implementate, iniţiativele preşedintelui trebuie aprobate de Guvern.
Similare
RECOMANDĂRI