Dragoş Tudorache: Actualul context politic este favorabil pentru o agendă mult mai ambiţioasă în parteneriatul R. Moldova-Bruxelles
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dragoş Tudorache: Actualul context politic este favorabil pentru o agendă mult mai ambiţioasă în parteneriatul R. Moldova-Bruxelles

„Actualul context politic şi pe partea R. Moldova şi de la Bruxelles este favorabil pentru o agendă mult mai bogată şi mai ambiţioasă în relaţia şi parteneriatul dintre cele două părţi şi cred că acesta este şi mesajul pe care îl va primi premierul Gavriliţa de la toţi oficialii cu care se va întâlni la Bruxelles”, spune europarlamentarul român Dragoş Tudorache, raportor în Parlamentul European pentru Republica Moldova.

„Aici la Bruxelles ambiţia pe care R. Moldova şi-o anunţă este o ambiţie împărtăşită. Noi aici în Parlamentul European am spus foarte clar, după alegeri, că avem şi noi o datorie la nivelul instituţiilor europene de a veni în întâmpinarea aşteptărilor şi ambiţiilor R. Moldova. Tocmai eu cred că nu mai e timpul să mai facem aşa lucrurile cum au fost până acum. Trebuie să ne gândim la un cu totul alt nivel, inclusiv din punct de vedere financiar, al asistenţei macro-economice, exact pe aceste lucruri am avut şi discuţii cu premierul Gavriliţa. Aceste oportunităţi trebuie rapid articulate. Trebuie, în primul rând, spuse, asumate şi este bine că premierul este la Bruxelles şi este bine că pune aceste aşteptări foarte clar pe masa oficialilor europeni şi acum este şi rândul nostru să răspundem”, a declarat europarlamentarul român, Dragoş Tudorache, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.
 
Oficialul european a menţionat că R. Moldova trebuie să continue implementarea reformelor asumate, reforme care vor avea beneficiar cetăţeanul de rând.

„Din punctul meu de vedere, e un risc politic de a nu reuşi să cuplăm suficient de repede la nivelul aşteptărilor societăţii în R. Moldova. Acestor aşteptări trebuie să le răspundem cu nişte elemente foarte concrete, trebuie să venim cu proiecte şi cu asistenţă financiară pe care oamenii trebuie să o simtă foarte repede acolo unde sunt ei, oamenii au nevoie să simtă că Europa este aproape de ei, ea este acolo Europa, dar trebuie să o vadă, să o simtă, să o atingă cât se poate de repede şi de palpabil şi cred eu că, la acest moment, Guvernul trebuie să caute, in discuţia cu partenerii, instituţiile europene, mecanisme cât mai flexibile care să aducă cât mai repede bani aproape de comunităţi. Apoi, în continuare, trebuie să fim atenţi la acele condiţionalităţi structurale pe care R. Moldova trebuie să le îndeplinească şi aici sunt acele reforme de care, sunt convins, că ştie toată lumea deja: justiţia, administraţia, sistemul bancar. Şi mai ales acum că există această majoritate foarte clară în Parlament, aceste dosare, reforme trebuie asumate şi duse la bun sfârşit. Bineînţeles că toate acestea depind de voinţa politică, dar nu e niciun dubiu că pe partea Guvernului voinţă politică este. Depinde şi de voinţa politică pe partea europeană şi aceasta este. Acum trebuie să ducem în concret toate aceste lucruri cât mai repede”, a mai afirmat Dragoş Tudorache.
 
Oficialul european a vorbit şi despre posibilitatea ca R. Moldova să beneficieze de noi programe de asistenţă din partea UE în următorii ani.

„E bine că premierul vine cu această cerere concretă către instituţiile europene, noi de aici de la nivelul Parlamentului European, eu ca raportor voi face tot ce ţine de mine pentru a sprijini această cerere pentru că o consider esenţială pentru a răspunde acestor aşteptări întemeiate, justificate ale R. Moldova şi ale cetăţenilor R. Moldova. Cred că şi nivelul faţă de ceea ce am mai avut până acum ca programe de asistenţă macro-financiare aş vrea să văd şi un nivel mult mai ridicat al finanţării. Ar trebui să ajungem undeva la un o sută de milioane pe an. Vedem dacă e posibil, urmează discuţii importante cred eu în Comisia Europeană, pe care Guvernul le va avea. Noi de aici de la Parlamentul European vom sprijini cât putem acest lucru tocmai pentru că trebuie să ridicăm nivelul de aşteptare şi de ambiţie pentru a putea să îndeplinim această agendă ambiţioasă pe care Guvernul şi-a setat-o şi pe care noi aici o sprijinim. Aş vrea să văd sume mai mari, mecanisme mai rapide de implementare a acestor fonduri, bineînţeles condiţionalităţile respective sunt necesare pentru R. Moldova în primul rând şi simt că şi la nivelul guvernului şi a majorităţii parlamentare există această înţelegere că trebuie făcută şi partea R. Moldova de temă pentru a putea să ajungem la un final cât mai rapid pe negocierea unui astfel de nou instrument financiar. Deci eu cred că o vom avea foarte curând, sper să avem şi nivelul de finanţare necesară”, a spus oficialul european.
 
El s-a referit şi la asistenţa partenerilor europeni pentru consolidarea unor mecanisme durabile de susţinere a companiilor mici şi mijlocii din R. Moldova încât acestea să poată face faţă provocărilor din perioada pandemiei de COVID-19.

„Sunt reţete pe care le-am încercat şi noi la nivelul UE ca parte a sprijinului dat după izbucnirea pandemiei pentru a ne asigura că susţinem agenţii economici mici, mari. Pentru R. Moldova este la fel de important chiar dacă are o economie mică, dar să spun are multe din caracteristicile acelor economii europene şi atunci şi acolo este nevoie de mecanisme de sprijin pentru operatorii economici. Este important acum, e un început de discuţie pe care l-am avut astăzi, urmează să vin la Chişinău în luna octombrie şi să continuăm discuţia. Este important ca Guvernul să îşi articuleze nişte obiective pe care le are şi pe care le vor îndeplinite cu aceste noi instrumente financiare pe care să le negocieze apoi cu instituţiile europene, obiective care pot ţine atât de sprijinul şi de implementarea unor proiecte de dezvoltare la nivelul APL-urilor, comunelor, oraşelor, dar şi instrumente financiare care să susţină în mod direct operatorii economici. Odată fixate aceste obiective, apoi ar trebui construit un sistem financiar în jurul lor, un mecanism de implementare a proiectelor care să permită cuplarea fondurilor care vin din fonduri europene cu fonduri care pot veni şi pe căi bilaterale şi acum pot să vă spun că mă aştept ca în continuare sprijinul României pentru R. Moldova să rămână unul susţinut şi atunci şi sprijinul bilateral pe care România îl va da sau alte state trebuie să se subsumeze aceloraşi obiective şi să susţină îndeplinirea aceloraşi obiective. Genul acesta de instrumente pe care R. Moldova împreună cu instituţiile europene trebuie să le găsească în perioada următoare tocmai pentru a face acest sprijin mai eficient până a ajunge la beneficiar cred că sunt esenţiale pentru ca această dezvoltare pe care ne-o dorim cu toţii să fie vizibilă cât mai repede”, a mai afirmat Dragoş Tudorache.
 
Prezent în cadrul aceleiaşi emisiuni, analistul politic, Anatol Ţăranu, a opinat că UE este pricipalul partener al R. Moldova, iar deschiderea instituţiilor europene către R. Moldova se resimte prin ajutorul constant pe care îl oferă R. Moldova.

„Este vorba de acea deschidere care s-a produs din momentul câştigării alegerilor de către Maia Sandu, iar mai pe urmă această victorie electorală a fost dublată de victoria unui partid proeuropean, PAS şi R. Moldova a ieşit dintr-o izolare internaţională, iar UE este partenerul nostru principal şi din acest punct de vedere sigur că R. Moldova va beneficia de o asistenţă sporită din partea acestui organism. Noi vedem manifestările permanente de ultimă oră a tuturor factorilor de decizie europeni care sunt extrem de aplecaţi intereselor R. Moldova şi cred că din acest punct de vedere noi trebuie în deplină măsură să beneficiez de această deschidere. Aceste 50 milioane din programul Omnibus vin care finanţare de urgenţă pentru economiile emergente care suferă din cauza pandemiei şi UE este cointeresaată ca la hotarele UE să existe economii care trec cu succes prin criză, sunt parteneri economici ai UE. Vizita premierului se încununează cu succes este a doua tranşă, prima tranţă a venit anterior, aceşti bani sunt foarte necesari şi acest lucru vorbeşte încă o dată că această deschidere nu este pur şi simplu o aplecare către PAS, dar către R. Moldova şi de acele schimbări care s-au produs la nivel electoral  beneficiază toţi cetăţenii R. Moldova”, a menţionat Anatol Ţăranu.
Similare
RECOMANDĂRI