După avizul Comisiei de la Veneţia, Parlamentul transmite spre promulgare proiectul de modificare a Legii cu privire la CSM
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

După avizul Comisiei de la Veneţia, Parlamentul transmite spre promulgare proiectul de modificare a Legii cu privire la CSM

După ce ieri, Comisia de la Veneţia a publicat avizul pozitiv asupra proiectului de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, Parlamentul anunţă că trimite documentul pentru promulgare.

Proiectul prevede suplinirea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu doi membri de drept titulari din rândul profesorilor, care vor fi aleşi de către Comisia juridică, precum şi cu un membru din rândul judecătorilor, acesta urmând să fie ales de către Adunarea generală a judecătorilor.

Astfel, numărul membrilor CSM va fi extins de la 12 la 15. Suplinirea se impune în vederea excluderii incidentelor sau blocajelor în activitate, în special, la întrunirea cvorumului.

Cinci membri ai CSM din rândul profesori de drept titulari sunt numiţi de Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, în baza propunerilor Comisiei juridice, pentru numiri şi imunităţi, în urma unui concurs public.

În acest sens, amintim că Comisia de la Veneţia a recomandat ca membrii CSM să fie aleşi cu votul a 2/3 din deputaţi, şi nu cu majoritatea voturilor deputaţilor, iar o altp propunere a Comisiei a fost ca anumite structuri externe neguvernamentale, precum barourile de avocaţi sau facultăţile de drept, să propună candidaturile,

De asemenea, este prevăzută o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor. Astfel, 4 membri urmează a fi selectaţi din rândul judecătorilor care activează la nivelul de prima instanţă, 2 membri – din rândul judecătorilor care activează la nivelul instanţei de apel şi 1 membru – din rândul judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie.

Totodată, în cazul în care survine interimatul funcţiei de preşedinte al CSM, acesta va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători.

O altă modificare reglementează condiţiile pe care candidatul trebuie să le întrunească pentru a putea fi ales ca membru al CSM din rândul judecătorilor.

Magistraţii trebuie să aibă o vechime în funcţia de judecător de cel puţin 3 ani efectiv lucraţi, la ultima evaluare trebuie să fi obţinut calificativul ”foarte bine” şi să nu fi fost sancţionat disciplinar în ultimii 3 ani. De asemenea, candidaţii urmează să prezinte pe lângă CV şi scrisoarea de motivare, proiectul privind principalele obiective pe care le va urmări în cazul alegerii în calitate de membru al CSM.

Amintim că Comisia de la Veneţia a declarat că regretă faptul că proiectul a fost aprobat deja de Parlament, fără a se aştepta avizul Comisiei asupra proiectului respectiv. În acest sens, Comisia se arată încrezătoare că următoarea cooperare cu Republica Moldova va fi mai constructivă şi mai substanţială”.
 
Similare
RECOMANDĂRI