Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

După cinci luni de la ieşirea din închisoare, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, dă o nouă lovitură

După cinci luni de la ieşirea din închisoare, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon dă o nouă lovitură. Companii afiliate acestuia au preluat firma Moldasig, unul dintre cei mai importanţi asiguratori din Republica Moldova. Totul a fost posibil în urma unor sentinţe ale Judecătoriei Chişinău, prin care se suspendă inclusiv controlul statului asupra pachetului majoritar de 80 la sută din acţiunile Moldasig.

Scandalul de la Moldasig a început în 2016. Serviciul de Informaţii şi Securitate a informat autorităţile că în spatele a 11 acţionari de la Moldasig se ascunde de fapt unul şi acelaşi beneficiar. Motivând lipsa de transparenţă, Comisia Naţională a Pieţei Financiare a decis anularea a 80 la sută dintre acţiuni. Au fost emise acţiuni noi, iar statul a devenit acţionar majoritar. Pe 6 noiembrie 2020, instanţa decide suspendarea schimbării în structura acţionariatului companiei. Astfel, cei 11 acţionari dubioşi revin la Moldasig.

Verdictul Judecătoriei Chişinău a determinat CNPF să instituie o administrare specială la companie. Doar că, ieri, administratorilor de stat le-a fost îngrădit accesul.

TATIANA CIOBANU, director Departamentul Asigurări, CNPF: "Inadecvat s-au purtat cu angajaţii unei autorităţi de supraveghere. În primul rând acolo era şi un membru al autorităţii, numit de Parlament, care a fost bruscat. Nu i s-a permis sa intre in cladire. Noi nu cunoaştem ce se întâmplă acolo şi e una dintre cele mai mari companii de asigurări. Până acum acţionar a fost statul permanent".  

A fost nevoie de intervenţia poliţiei, care însă nu a asigurat şi accesul administratorilor numiţi de CNFP în clădirea Moldasig. 

Veaceslav Platon, nu ascunde faptul că el este cel care a preluat controlul asupra companiei. Într-un interviu acordat unimedia.md controversatul om de afaceri afirmă că nu face decât să lupte pentru ceea ce i-a fost luat pe timpul guvernării lui Vlad Plahotniuc. 

"Din compania Moldasig au fost scoase aproximativ 248 de milioane de lei de către organizaţia criminală a lui Plahotniuc. Adevărul poate fi restabilit pentru ca investitorii să-şi recupereze proprietăţile. Sau să plătească (statul -n.r.). Nicio problemă", a spus el.

Vlad Plahotniuc nu a comentat acuzaţiile lui Platon. Între timp, deputatul PAS, Dumitru Alaiba a sesizat Procuratura Generală despre schimbările din structura acţionariatului Moldasig, precizând că statul este păgubit de milioane de lei. Despre un atac coordonat asupra sistemului financiar vorbesc deschis şi autorităţile.  

Printr-un comunicat de presă CNFP atrage atenţia publicului "...asupra unor pasibile consecinţe nefaste la adresa siguranţei şi sustenabilităţii micro şi macroeconomice. Sectorul de asigurări este doar "o piatră de încercare", realmente miza fiind sectorul bancar, implicit destabilizarea sectorului financiar în ansamblu".

Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani de puşcărie, a fost eliberat după doar patru ani de detenţie, la cererea procurorului general. Alexandru Stoianoglo declară că sentinţa omului de afaceri ar fi fost dictată în baza unui dosar fals. 
Similare
RECOMANDĂRI