Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

După o pauză de peste 20 de ani, în Republica Moldova se produce din nou material săditor viticol de calitate superioară

După o pauză de peste 20 de ani, în Republica Moldova se produce din nou material săditor viticol de calitatea superioară. Procesul de producţie are loc la laboratorul Institutului de Horticultură din Chişinău, care a fost modernizat cu sprijinul Guvernului României şi al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională. Specialiştii spun că materialul săditor este esenţial pentru viticultorii autohtoni care vor să exporte struguri de calitate în Uniunea Europeană.

Materialul săditor de categorie biologică "Bază", produs în laborator, are o mulţime de beneficii. Butaşi de viţă de vie sunt mult mai rezistenţi la boli şi oferă o producţie mare şi de calitate. 

VICTOR BONDARCIUC, şef laborator, Institutul de Horticultură: "Problema este că în Republica Moldova lipseşte în prezent materialul săditor de calitate superioară. 90% din materialul plantat de viticultorii noştri este obişnuit, adică de cea mai joasă calitate. Asta în timp ce în toată lumea este plantat material săditor de cea mai înaltă calitate. Anul trecut, noi am sădit primele hectare de material săditor de categorie biologică "Bază" şi în acest an continuăm să plantăm încă jumătate de hectar, iar anul viitor încă 3, 4 hectare  până vom acoperi 24 de hectare".  

Din anul 2022, lăstarii de viţă de vie recoltaţi vor fi vândure pepinierilor private din Republica Moldova dar şi în străinătate. Plantaţiile-mamă au cele mai populare soiuri autohtone şi internaţionale de struguri de masă şi vin.

ANDREI BOTEZATU, specialist, Proiectul USAID, Agricultura Performantă în Moldova: "Pentru struguri de masă, avem câteva soiuri autohtone care l-am purificat în laborator. Acesta este  aperen rose Aperen rose, Chis-mis lucistii. Mai avem încă o serie de soiuri importate din SUA, sunt soiuri apirene". 

Calitatea strugurilor este foarte importantă. Mai ales cei de masă care urmează să fie exportaţi în ţările uniunii europene. 

ANDREI BOTEZATU, specialist, Proiectul USAID, Agricultura Performantă în Moldova: "Noi ajutăm producătorii de struguri de masă pentru a accesa pieţe străine, pentru a exporta toată producţia. Ajungând pe pieţile europene, noi obervăm că strugurii noştri nu sunt destul de calitativi. Noi înfiinţăm plantaţii noi cu material obişnuit şi standart, ceea ce ne dă o calitate a strugurilor mult mai inferioară. Noi ca proiect, ne orientăm cu exporturile către UE şi acolo la sigur ne trebuie aşa calitate bună ca să putem penetra piaţa". 

În Republica Moldova sunt aproape 130 de mii de hectare de viţă de vie, dintre care 12600 de hectare sunt podgorii cu struguri de masă. Exporturile sunt în continuă creştere, dar vor fi şi mai mari datorită materialului săditor de calitate superioară produs la Institutul de Horticultură. Pentru dotarea instituţiei cu tehnica agricolă necesară, Guvernul României şi Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională a donat 120 de mii de dolari. 
Similare
RECOMANDĂRI