După Putin, şi Dodon îl felicită pe Lukaşenko pentru realegerea ca preşedinte. Comunitatea internaţională nu a recunoscut încă rezultatul scrutinului
Sursa foto:Igor Dodon/Facebook Vizualizari:

După Putin, şi Dodon îl felicită pe Lukaşenko pentru realegerea ca preşedinte. Comunitatea internaţională nu a recunoscut încă rezultatul scrutinului

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a felicitat pe Alexandr Lukaşenko pentru realegerea sa în funcţia de preşedinte al Belarusului, deşi comunitatea internaţională încă nu a recunoscut rezultatele scrutinului. Până acum, Lukaşenko a mai fost felicitat doar de la liderul rus şi de la cel chinez.

„Transmit sincere felicitări omologului meu belarus, Alexandr Lukașenko, cu ocazia victoriei în cadrul alegerilor prezidențiale! Din numele poporului moldovenesc și al meu personal, îi doresc succese remarcabile în realizarea scopurilor propuse în beneficiul Republicii Belarus. Sunt convins că dialogul productiv și cooperarea strânsă dintre Republica Moldova și Republica Belarus în diverse domenii, vor contribui la consolidarea relațiilor dintre țările și popoarele noastre”, se spune într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a preşedintelui Igor Dodon, fără a se menţiona despre ciocnirile violente dintre autorităţile belaruse şi protestatarii ieşiţi pe străzile marelor oraşe din Belarus, în semn de nemulţumire faţă de rezultatele anunţate ale scrutinului

Lukaşenko  a primit, până acum, felicitări din partea preşedintelui rus Vladimir Putin, dar şi din partea  liderului chinez Xi Jinping.

În schimb, Polonia a chemat luni la organizarea unui summit extraordinar al Uniunii Europene cu privire la situaţia din Belarus, după ciocnirile de la Minsk în urma cărora o persoană a murit şi câteva zeci au fost rănite.

'Autorităţile au făcut uz de forţă împotriva propriilor cetăţeni care cereau o schimbare în ţară. Trebuie să susţinem poporul belarus în căutarea sa a libertăţii', a declarat într-un comunicat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki.

La rândul său, Ministerul de Externe de la Varşovia a condamnat violenţele şi le-a cerut autorităţilor din ţara vecină 'să oprească escaladarea situaţiei şi să înceapă să respecte drepturile fundamentale ale omului'.

'În faţa evenimentelor în derulare în Belarus, Ministerul de Externe polonez îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de pacificarea brutală a demonstraţiilor postelectorale. Reacţia dură, folosirea forţei împotriva protestatarilor paşnici şi arestările arbitrare sunt inacceptabile', afirmă comunicatul diplomaţiei poloneze.

Amintim că aseară, poliţia din Belarus a intervenit cu tunuri cu apă, gaze lacrimogene şi grenade paralizante pentru reprimarea protestelor izbucnite duminică după ce presa de stat a anunţat că preşedintele Lukaşenko, la putere de 26 de ani, era pe punctul de a câştiga al şaselea mandat consecutiv. Astfel, în marile oraşe din Belarus au avut loc Ciocniri violente între poliţie şi protestatari duminică noapte. 

Similare
RECOMANDĂRI