Echipele mobile ale Serviciului Vamal, instruite de americani în depistarea şi urmărirea urmelor contrabandiştilor
Sursa foto:SV Vizualizari:

Echipele mobile ale Serviciului Vamal, instruite de americani în depistarea şi urmărirea urmelor contrabandiştilor

Serviciul Vamal beneficiază de un nou proiect de asistenţă metodologică, sprijinit de Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin intermediul Programului Control al Exporturilor şi Securitatea Frontierei (EXBS). Asistenţa acordată, de această dată, constă în instruirea ofiţerilor echipelor mobile ale Vămii. Timp de o săptămână, aceştia vor fi instruiţi, de experţi străini, să depisteze şi să urmărească urmele lăsate de presupuşi contrabandişti.

Instruirea a prilejuit şi vizita, în ţara noastră, a Consilierului Programului EXBS pentru Republica Moldova şi Armenia, Robert Pazos. Tot cu această ocazie, Robert Pazos s-a întâlnit, ieri, cu Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, pentru a discuta oportunităţile de extindere a cooperării instituite.

La întrevedere au participat şi reprezentanţii Agenţiei Navale, în condiţiile în care, este examinată o eventuală asistenţă din partea Programului şi pentru eficientizarea controlului containerelor, inclusiv al celor transportate pe cale maritimă.

În cadrul discuţiilor la acest subiect, părţile au agreat necesitatea eficientizării mecanismului de monitorizare şi control al acestui tip de operaţiuni, precum şi intensificarea cooperării cu celelalte autorităţi portuare. În acest context, şeful Vămii a subliniat importanţa eficientizării activităţii Unităţii Comune de Control, formată din vameşi şi poliţişti de frontieră, care este responsabilă de monitorizarea tuturor containerelor care intră sau ies din Moldova. Actualmente, grupul instituit activează doar în PIL Giurgiuleşti, însă Serviciul Vamal examinează oportunitatea localizării acestuia în Chişinău şi conferirea competenţelor de efectuare a controlului containerelor pe întreg teritoriul ţării.

Totodată, Vitalie Vrabie le-a mulţumit reprezentanţilor EXBS pentru asistenţa valoroasă acordată pe parcursul întregii perioade de colaborare, care a inclus atât donaţii de echipamente tehnice, cât şi instruiri tematice în ţară şi peste hotare.

În acest context, amintim despre dotarea, la 8 mai curent, a punctelor vamale ”Giurgiuleşti”, ”Cahul” şi ”Leuşeni” cu scannere de ultimă generaţie, prevăzute pentru controlul bagajelor pasagerilor.

Donaţia a completat alte trei echipamente de inspectare a bagajelor, oferite prin intermediul Programului EXBS în anul 2012. Ulterior, în decembrie 2017, cu suportul aceluiaşi Program, au fost repuse în funcţiune cinci scannere mobile.

Programul mai include şi organizarea cursurilor de instruire şi a vizitelor de studiu cu tematici ce vizează detectarea armelor convenţionale şi de distrugere în masă, precum şi a altor mărfuri de contrabandă sau cu dublă destinaţie.

Tot în cadrul aceluiaşi program, angajaţii Serviciului Vamal au fost instruiţi în domeniul citirii imaginilor X-Ray, generate de softul electronic SIMFOX, donat de către Ambasada SUA în Moldova.

La rândul său, Consilierul Programului EXBS, Robert Pazos a salutat eforturile depuse de autorităţile moldoveneşti în vederea prevenirii şi combaterii contrabandei cu diverse bunuri, inclusiv restricţionate sau periculoase. Acesta a mai apreciat şi buna cooperare cu Serviciul Vamal, precum şi rezultatele notabile, înregistrate de instituţie în demersurile de asigurare a securităţii transfrontaliere în regiune.

Similare
RECOMANDĂRI