Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ecosistemul rezervaţiei „Prutul de Jos” din Cahul ar putea fi afectat din cauza unei sonde petroliere

Ecosistemul rezervaţiei "Prutul de Jos" din Cahul, inclus în patrimoniul UNESCO, este în pericol. Ecologiştii au constatat că un agent economic, care extrage ţiţei de la sonda din Văleni, a efectuat unele lucrări cu abateri, fapt ce a dus la scurgeri de substanţe petroliere în rezervaţie. Responsabili din cadrul companiei au refuzat să comenteze această situaţie.

Despre scurgerile de substanţe petroliere ecologiştii au fost sesizaţi de primarul comunei Văleni.
 
„Au fost devarsari şi devieri de la procesul tehnologic unde apele saline trebuie injectate în sonde au fost aruncate în rezervaţie, a fost cauzat un prejudiciu statului”, a declarat Vladimir Moldovanu, şef al Inspectoratului Ecologic, Cahul.
 
Muncitorii de la sondă spun că au efectuat lucrările conform normelor. Ecologiştii au prelevat, însă, probe pentru a stabili prejudiciul cauzat ecosistemului.
 
„Este o întreprindere cu probleme, datoare la stat zeci de milioane de lei şi nu vedem rostul ei în biosfera Prutul de Jos. Nu putem duce pe seama aceste rezervaţii să facem bani pentru că nici bani nu se fac, mai mult se fură”, spune Ion Groza, deputat independent. 
 
În funcţie de rezultatele probelor prelevate va fi stabilită şi sancţiunea aplicată agentului economic. Amintim că Rezervaţia "Prutul de Jos" din raionul Cahul a fost inclusă, anul trecut, în patrimoniul mondial al UNESCO. Cu o suprafaţă de 15 mii de hectare, rezervaţia este prima din Republica Moldova recunoscută la nivel internaţional.
 
Similare
RECOMANDĂRI